לדלג לתוכן

אירופה מתחילה להפגע ממחסור בגז הרוסי

מתוך ויקיחדשות, מקור החדשות החופשי

1 בינואר 2006

אירופה מתחילה להפגע ממחסור בגז באמצע החורף הקשה שעובר עליה בעקבות סכסוך בין אוקראינה לבין חברת הגז הרוסית "גזפורם" (אשר נמצאת בבעלות ממשלתית) בגלל מחירי הובלת הגז שעוברים בשטחה.

חברת "גזפורם" הרוסית הפסיקה את הזרמת הגז לאוקראינה דרך צינורות אשר מעבירים גז לעבר אירופה, עקב חילוקי דעות בנוגע למחירי הגז בין שתי המדינות. ההפרעות בזרימת הגז התחילו להשפיע על מדינות אירופה אשר נסמכות על הגז הרוסי, במיוחד בתקופות החורף הקרות.

פולין והונגריה היו המדינות הראשונות שהודיעו כי הסכסוך השפיע על מדינותיהן. מלאי הגז של פולין מספיק לשבוע נוסף, והונגריה אמרה כי אספקת הגז מרוסיה קטנה ב-25%.

מקורו של הסכסוך הוא בהובלת הגז לאירופה - כ-80% מהגז הרוסי זורם לאירופה דרך אוקראינה וכ-20% מכל הגז שמגיע לאירופה מקורו ברוסיה. אוקראינה טוענת כי זכותה לקחת 15% מגז כתשלום על העברתו למערב אירופה ואילו רוסיה טוענת שהמחיר מוגזם וכי אוקראינה גונבת גז מאירופה וכי מלכתחילה הם תכננו להפוך את הסוגיה לסכסוך נוסף. "גזפורם" העלתה את המחיר למ"ר מ-50 דולר ל-230 דולר.

גז לבישול

לטענת האוקראינים רוסיה מנצלת את כוחה לצרכים פוליטיים עקב התקרבותה של אוקראינה למערב, נסיונה להתקבלת לאיחוד האירופי ורצונה להצטרף לנאט"ו. כמו כן, טוענים האוקראינים כי בלרוס השכנה, אשר נשארה נאמנה לרוסיה, לא נדרשה לשלם יותר עבור הגז (47 דולר למ"ר). יש לציין כי רומניה משלמת 280 דולר למ"ר וארמניה וגאורגיה משלמות 110 דולר למ"ר. עלות אירופית ממוצעת למ"ר גז הינה 240 דולר.

לטענת רוסיה, לחץ הגז הנותר מספיק, ואין חשש לפגיעה בזרימה שלו – בתנאי שאוקראינה לא תנסה לנכס לעצמה חלק מהגז שעובר בשטחה.

שרי האנרגיה של מדינות אירופה כבר החלו לנקוט צעדים כדי להתמודד עם מחסור בגז בתקופה הקרובה ומדינות נוספות שעדיין לא סובלות ממחסור אבל תלויות מאוד בגז הרוסי כגון גרמניה אשר מקבלות 30% מגז שלהם דרך אוקראינה, וצרפת אשר תלויה מאוד בגז הרוסי החלו לאגור מלאים והוציא הוראות לאזרחים להתנהגות חסכונית יותר.

מקורות

[עריכה]