אלימות בכנסת: עובד ציבור סטר לחבר כנסת

מתוך ויקיחדשות, מקור החדשות החופשי

10 ביולי 2007

יעקב כהן

בדיון שגרתי בוועדת החינוך של הכנסת התלהטו הרוחות בעקבות ויכוח בין חבר הכנסת יעקב כהן ממפלגת יהדות התורה ובכיר ממשרד המשפטים, עו"ד אמנון דה-הרטוך. על פי הדיווחים, לאחר נעילת מושב הוועדה השניים התווכחו בלהט בנושא התקציבים אשר יועברו למוסדות החינוך החרדיים, אך הויכוח סטה לחילופי אלימות מילולית בין השניים והסתיימו לבסוף באלימות פיזית, כאשר הבכיר תקף את חבר הכנסת.

הוויכוח התנהל על רקע רצונו של דה-הרטוך שלא להעביר תקציבים מסוימים למוסדות חינוך חרדים פרטיים אשר לא עומדים בתוכנית הליבה של משרד החינוך. לפי העדויות, במהלך חילופי הדברים האשים כהן את דה-הרטוך כי הוא "הורס את עולם התורה" והבכיר כינה את כהן "בהמה" והורה לו "תסתום את הפה שלך".

לגרסאתו של דה-הרטוך חבר הכנסת כהן הגיב לדברים בחריפות והשווה אותו, באומרו "אתה יותר גרוע מהגרמנים, הם רצו להרוס את הגוף ואתה רוצה להרוס את הנפש". בעת זו סטר הבכיר לחבר הכנסת כהן. על פי ממלא מקום יושב ראש הכנסת, מגלי והבה, התקרית תועדה במצלמות האבטחה של הכנסת ובקלטת ניתן לראות כי דה-הרטוך סטר לחבר הכנסת. עם זאת מקורביו של חבר הכנסת כהן הכחישו כי השווה את דה-הרטוך לנאצים.

התגובות לפרשה[עריכה]

בעקבות התקרית מיהרו אנשי משמר הכנסת להפריד בין השניים ועיכבו את הבכיר. חבר הכנסת כהן פנה לקבלת טיפול רפואי במרפאת הכנסת ודווח כי הוא סובל מלחץ דם גבוה. מספר שעות לאחר מכן פונה חבר הכנסת לבית החולים הדסה עין כרם לבדיקות נוספות. לאחר סיום חקירת הבכיר ובירור האירוע התכנסה נשיאות הכנסת לדיון מיוחד ובהול בנושא. בדיון קבעו חברי הנשיאות כי תשלל לצמיתות אשרת הכניסה של דה-הרטוך למשכן הכנסת וכי תוגש תלונה כנגדו במשטרת ישראל. בהודעה הוסיפו חברי הנשיאות כי "יש לגנות אלימות בכל מקום, במסדרונות הכנסת בפרט".

בהמשך היום נפגש דה-הרטוך עם היועץ המשפטי לממשלה מני מזוז. דה-הרטוך אמר למזוז כי הוא מתחרט על האירוע ומצר על שארע. לדבריו, חבר הכנסת כהן השווה אותו לנאצים ובכך איבד את עשתונותיו. כ-20 מחברי משפחתו של דה-הרטוך נספו בשואה. במהלך הפגישה עם מזוז הסביר הבכיר ליועץ המשפטי כי בכוונתו לקחת חופשה עד לסיום החקירה כנגדו.

רבים הביעו תדהמה עקב הפרשה וטענו כי מהכרותם את דה-הרטוך לא האמינו כי היה מסוגל לדבר. אחרים ציינו כי רבו ההתבטאויות החריפות כנגד דה-הרטוך בקרב אנשי הציבור החרדי וכלי התקשורת החרדים. דה-הרטוך ידוע כאחד המתנגדים העיקריים לתקצוב מוסדות חינוך חרדים כאשר זה נראה בעיניו לא תקין. בעקבות פעולותיו אלו ספג ביקורת רבה, דבר אשר הוביל אף לקריאתו של מזוז לחברי כנסת אשר הרבו לבקר חריפות את דה-הרטוך לחדול מכך. יוסי ביילין, יו"ר סיעת מרצ, גינה את האירוע מכל וכל, אך הוסיף כי אם הדבר יוביל לפרישתו של דה-הרטוך מתפקידו במשרד המשפטים יהיה זה "התגשמות חלומם של החרדים".

מקורות[עריכה]