וינוגרד: הקואליציה נאנחה בהקלה; האופוזיציה לא מוותרת
30 בינואר 2008
סערת הימים האחרונים הגיעה לשיאה עם הגשת דו"ח ועדת וינוגרד השלם על שני כרכיו. הדו"ח, המנתח את כשלי מלחמת לבנון השנייה, בניגוד להערכות מוקדמות, מתח את עיקר הביקורת על צה"ל. אמנם לא נחסכה ביקורת מהדרג המדיני והתנהלותו במהלך המלחמה, כולל קבלת ההחלטות, אך הדו"ח הצדיק במקרים רבים את ההחלטות. כך למשל באולי אחד הנושאים השנויים ביותר במחלוקת בנוגע למלחמה - הצורך במבצע האחרון, כאשר הפסקת האש הייתה כבר ידועה, קבע דו"ח כי המבצע אכן כשל - אך ההחלטה המדינית לצאת אליו הייתה לגיטימית.
האופוזציה: אולמרט עדיין לא ראוי
[עריכה]לאחר שהוקראו עיקרי הדו"ח על ידי יושב ראש הוועדה, השופט בדימוס אליהו וינוגרד, מיהרו גורמים רבים להביע את דעותיהם ופרשנויותיהם לדו"ח ולממצאיו. גורמי האופוזציה המשיכו בביקורת על אולמרט ודרשו כי יתפטר תוך נטילת אחריות על כשלי המלחמה. בין קוראי המחאה היו חברי מפלגות האופוזציה, ובין הבולטים יוסי ביילין ממפגלת מר"צ וכן חבר הכנסת טלב א-סאנע מהסיעה הערבית רע"ם-תע"ל. א-סאנע התראיין לרשת השיגור הערבית אל ג'זירה באומרו כי הדו"ח מוכיח את נצחון החיזבאללה. בדברים דומים התבטא גם דובר הארגון, באומרו כי "הדו"ח הוא הכרה בתבוסת ישראל".
בין הדוברים הבולטים כנגד אולמרט היה גם חבר הכנסת זבולון אורלב, יו"ר מפלגת המפד"ל המוביל שדולה בכנסת ליישום ממצאי הדו"ח. אורלב אמר היום בהתראיינו לתקשורת כי "פסיקת וינוגרד בדבר כשלים וליקויים חמורים של הדרג המדיני והצבאי מחייבים את אולמרט ללכת בעקבות פרץ", בהתייחסו לשר הבטחון בתקופת המלחמה עמיר פרץ, עליו נמתחה ביקורת כי נכשל עקב חוסר נסיונו והבנתו בנושא עליו הופקד. ביקורת נוספת נמתחה על אולמרט מבית, מעם חבר הכנסת מטעם מפלגת קדימה אביגדור יצחקי. יצחקי התרעם בדבריו על הדו"ח וטען כי אינו מותח את הביקורת שיש למתוח על תפקודו של אולמרט במהלך המלחמה.
אך לא רק פוליטיקאים מוחים. גם חברי ארגונים אזרחיים התארגנו במחאה על הדו"ח ובקריאה לאולמרט להתפטר. חיילי מילואים ומשפחות שכולות התקבצו באוהל מחאה מול ביתו של שר הביטחון וראש מפלגת העבודה אהוד ברק. ביחד צפו בהקראת הדו"ח בשידור חי מבנייני האומה ואחר החלו לנאום בפני המכונסים והמפגינים מובילי מאבקם. בין השאר נשא דברים עוזי דיין, יושב ראש תנועת "תפנית" אשר אמר כי "הערב נגמרו כל התירוצים".
הקואליציה: התנצלו על רצח האופי לאולמרט
[עריכה]מנגד התייצבו חברי הקואליציה התומכים באולמרט ומחאו בעצמם כנגד הביקורת שנמתחה עליו מאז המלחמה. לדבריהם, ממצאי הדו"ח מוכיחים כי האשם לא היה באולמרט וכי זה התנהל בצורה תקינה במהלך המלחמה. מספר חברי כנסת התייחסו למחאות כנגד אולמרט כ"רצח אופי" וטענו כי על האופוזיציה להתנצל בפני אולמרט על הדברים.
התומכים באולמרט העלו על נס בעיקר את נושא הפעולה הקרקעית בסוף המלחמה. ממצאי הוועדה, כי ההחלטה לצאת לפעולה הייתה לגיטמית, מוחצים, לדבריהם, את טיעוני המבקרים כי המהלך היה מיותר שכן הפסקת האש הייתה קרובה והוא לא השיג דבר, בעוד שעלותו בחיי חיילים הייתה גבוהה.
מקורות
[עריכה]- עפרה אידלמן, "אחרי וינוגרד, המילואימניקים דורשים מאולמרט להתפטר", הארץ, 30 בינואר 2008
- כתבי ynet, בהשתתפות אמנון מרנדה, אטילה שומפלבי ורוני סופר, "האופוזיציה: "אל תתנו לטון המאופק לבלבל"", ynet, 30 בינואר 2008
- "אללה: הדו"ח הוא הודאה בתבוסת ישראל", גל"צ, 30 בינואר 2008
- אריק בנדר, ""וינוגרד פשוט זיכה את רה"מ"", nrg, 30 בינואר 2008
- אריק בנדר, מיה בנגל ואיתמר ענברי, "סערה פוליטית בעקבות הדוח", nrg, 30 בינואר 2008