ויקיחדשות:דיווח מקורי

מתוך ויקיחדשות, מקור החדשות החופשי

ויקיחדשות מסתמכת על החברים בה כדי לכתוב כתבות. אין כאן עובדים בשכר - אנחנו לא חברים בלשכת העיתונאים - אבל אנחנו עדיין כותבים חדשות. חלק מהחדשות שאנו כותבים הן ממקור ראשוני, כלומר - הלכנו וחקרנו, שאלנו וראיינו, תעדנו וכתבנו ויצרנו כתבה. זה לא כל כך פשוט כמו שזה נשמע - זה מצריך עבודה קשה והצמדות לקוד מוסרי. אבל הרווח הוא גדול - כתבה מקורית לגמרי, חומר בלעדי שאין לאף אחד אחר - משהו שאיש לא יודע, עד שאתם באתם ופרסמתם את זה כאן, בוויקיחדשות.

כדי לשמור על האמינות והמקצוענות של ויקיחדשות, חשוב להצמד למספר כללים כאשר מבקשים לכתוב מאמר ממקור ראשוני. הכללים הללו חייבים להיות נר לרגליכם וככל שתקפידו עליהם - כך תגדל ההערכה כלפיכם. לאחר שתמלאו אותן ותכתבו הכתבה, אנא שימו את התגית {{מקורי}} בתחתית המאמר, כדי שנדע כי זהו מאמר שאתם כתבתם מנסיונכם האישי.

רישום ותיעוד[עריכה]

ניתן להקליט הראיון ולהעלותו כקובץ מדיה

כל פרט אשר נכתב בכתבה - חייב להיות בר הוכחה. כלומר, עליכם להחזיק ברשותכם ראיות לכל דבר הכלול בכתבה שכתבתם. לפיכך, יש לשמור רשימות מלאות ולהוסיפן ככל האפשר לדף השיחה של הכתבה אשר כתבתם. מהן צריכות אותן רשימות צריכות לכלול? כל דבר. לדוגמה, תמלילים של ראיונות, הודעות אימייל וכיוצא-באלה. ניתן גם להעלות קבצי שמע במידה והקלטתם ראיון.

את הרשימות אפשר לכתוב בקצרנות - אתם יכולים לפתח כתב קצרנות משלכם, על-ידי שימוש בראשי-תיבות או בקיצורים מיוחדים. כמובן, מוטב לציין מהם אותם קיצורים בראש הרשימות, כדי שנדע לקרוא אותן כהלכה. עם זאת - במידת הצורך יש לשמור על פרטיות האנשים שראיינתם או שפניתם אליהם. אם אינכם מעוניינים לפרסם הרשימות בוויקיחדשות, אנא שלחו אותן לכתובת he.wikinews@gmail.com. הרשימות לא תפורסמנה, אך אנו נאשר כי קיבלנו אותן בדף השיחה.

אם מדובר בכתבה העוסקת באירוע בו חזיתם - הרי שרשימות הן לרוב מיותרות. במקום זאת, אנא ציינו זאת בדף השיחה. כמו כן, אנא הבהירו האם היה לכם חלק באירוע באיזשהו אופן או שרק חזיתם בו. אם היה לכם חלק - אנא תנו למישהו אחר לפרסם את הכתבה והשאירו אותה עם התג {{בהתהוות}}.

אין לסלף עובדות ואין להציף המאמר בחומר ממקורות לא-בדוקים, אם חומר לא-בדוק שהבאתם נפסל.

אתיקה[עריכה]

עיתונאים חייבים לעבוד לפי קוד אתי. כללים מהקוד האתי עשויים להיות רלוונטיים עבורכם כאשר אתם יוצרים קשר עם מקורות. יש כללים מקובלים לניהול ריאיון שאינם נזכרים בקוד האתי, אולם יש לפרט אותם במקום אחר. חלק מהם נזכרים להלן, אבל במסמך הזה, קצרה היריעה מלהביא פירוט מלא של כללי ניהול ריאיון.

ראיונות[עריכה]

סביר כי יהיה ברצונך לראיין אנשים מסוימים עבור הכתבה שלך. אין הכוונה דווקא לכתבות אשר כל תכולתן היא הראיון, אבל אפילו ציטוט אחד מגורם או אדם - הרי הוא כראיון. לראיונות שכאלו ישנם כללים ברורים, חלקם מטרתם להגן על המרואיינים, חלקם מטרתם להבטיח את אמינות הציטוט או ההתייחסות אליו. מטרתם אחרים להגן על צדדים אחרים, שאולי בכלל לא חשבת לשתף בכתבה - אבל עלולים להיות מושפעים ממנה.

בנוגע לכך, הרי שהשיטה הפשוטה והטובה ביותר תהיה להצליב מקורות. אין זה מספיק שאדם טען בפניך כי הוא הראשון שעשה מעשה כלשהו או שפוטר מעבודתו כי אמר שהצביע למפלגה מסויימת - יש לאמת את דבריו - וזוהי חובתך. הכתבה לעולם לא תקדם את דעת המרואיין. אם אדם, כדוגמה לעיל, טוען שפוטר מעבודתו כי הצביע למפלגה מסויימת - יש לבדוק מה אומר המעביד ומהי גרסאתו.

כאשר מתבצעת בדיקה זו - יש לוודא כי הצד המרואיין מבין שדבריו עלולים להתפרסם בכלי חדשות. לעיתים - הדבר אף נדרש על ידי החוק. אין זה אומר שצריך לפנות למרואיין בהצהרה משפטית ולבקש ממנו לחתום "כאן, כאן וכאן". מספיק להגיד "היי, אני ישראל ישראלי, אני כתב חדשות ורציתי לברר לגבי תאונת הדרכים שאירעה אתמול ליד הבית שלך. אכפת לך אם אשאל כמה שאלות?". שימו לב: כיוון שלוויקיחדשות אין הליך קבלת חברים מסודר, הרי שלא ניתן להזדהות כ"כתבי ויקיחדשות", והגדרתנו היא "כתבים עצמאיים". מבחינת הקוד האתי, ולעיתים גם מבחינה חוקית - כל אשר אמר לכם המרואיין לפני שהזדהתם ככתבים - איננו קביל, אלא אם כן המרואיין חזר על הדברים לאחר מכן.

מעבר לעצם ההצגה ככתבים, הרי שאם בכוונתך להקליט את הראיון - יש לוודא כי המרואיין מבין גם זאת. לעיתים מרואיינים לא יאהבו כי מקליטים אותם, אך זאת עדיין הדרך הטובה ביותר לתעד את הראיון. כדי להפיג חששות, עדיף לא להגיד כי אנו מקליטים "כדי שתהיה לי הוכחה שאמרת את זה". עדיף לציין עובדה יותר נכונה - "כדי שאוכל לזכור מה אמרת ולצטט נכון, כי יעבור זמן עד שאשב לכתוב את הכתבה עצמה". שימו לב - אם מרואיין מבקש שלא לצטט את דבריו בנושא מסויים ("אוף דה רקורד") או בכלל - אין לצטט את דבריו.

כאשר מראיינים אדם - ומצטטים אותו בכתבה, חשוב לציין מיהו. אם הוא בעל עסק בקרבת זירת ההתרחשות, משתתף בהפגנה, שוטר שהגיע למקום או בעל עניין בנושא אותו אתם מסקרים. לזהות האדם ישנה חשיבות לא רק בציון הדבר בגוף הכתבה, אלא גם בהתייחסותכם לדברים ולמהימנותו כמרואיין. כמו כן, יש לציין את שם המרואיין. אם אינכם בטוחים באיות השם - בקשו כי יאייתו לכם אותו. במקרים אחרים יתכן והמרואיין יבקש שלא להזדהות בשמו בכתבה - יש לכבד את רצונו. אם ירצה להזדהות כ"בכיר" או "גורם במשטרה" וכדומה - הדבר קביל ויש לפעול כהנחייתו או לוותר על דבריו.

דבר נוסף שיש לציין על הראיון הוא כיצד התרחש. ברירת המחדל היא פגישה פנים אל פנים, עבורה אין טעם לציין דבר, אבל אם הראיון התבצע בשיחה טלפונית, או בהתכתבות בדואר אלקטרוני וכדומה - יש לציין זאת בגוף הכתבה. ככלל, ראיונות נוטים להיות אמינים ומקצועיים יותר ככל שהפגישה יותר ישירה, ולא דרך כלי תקשורת כלשהם.

במידה ומרואיין נותן לכם תמונה כדי שתפרסמו אותה בכתבה - ודאו כי ברור ונהיר שהתמונה חייבת להיות ברשיון חופשי. יש להסביר שמשמעות פרסום התמונה בכתבה היא שכל אדם יוכל להשתמש בה ולערוך אותה, לכל צורך, לרבות מסחרי, וזאת ללא תשלום. אם המרואיין מבקש כי יציינו את שם הצלם - יש להעלות התמונה עם הרשיון המתאים.

ולסיום, שני הכללים החשובים ביותר[עריכה]

  1. היו מנומסים וחסרי פניות
  2. אם יש ספק - אין ספק, בקשו הבהרה

ראו גם[עריכה]