לדלג לתוכן

מחוז קוסובו הכריז על עצמאות

מתוך ויקיחדשות, מקור החדשות החופשי

17 בפברואר 2008

דגל קוסובו כפי שאושר בפרלמנט היום: מציג את מפת המדינה ואת כוכבי האיחוד האירופי. בהוראת נאט"ו נמנעו הקוסוברים מלכלול אלמנטים מדגל אלבניה, נשר דו-ראשי שחור על רקע אדום, בדגל המדינה החדשה
עצרת המונית בווינה, לציון הכרזת העצמאות, בוקר ה-17 בפברואר. בעצרת מונפים דגלי אלבניה.

ממשלת קוסובו הכריזה היום (ראשון) על עצמאות החבל האוטונומי מסרביה, באופן חד-צדדי.

ראש הממשלה האשים תאצ'י, לשעבר מנהיג הארגון לשחרור קוסובו, ה-KLA, הכריז על עצמאותה המלאה של קוסובו בישיבת פרלמנט מיוחדת. דגלה של המדינה החדשה טרם הוכרז, והחוגגים ברחובות, המשתייכים לעם האלבני, הניפו את דגלי אלבניה השכנה.

ראש הממשלה תאצ'י פנה ל-192 מדינות ברחבי העולם בבקשה להכיר במדינה החדשה. מרבית מדינות האיחוד האירופי תומכות בעצמאות מלאה לקוסובו, אך מספר מדינות החברות באיחוד האירופי מתנגדות לכך, בין היתר מחשש לתקדים שיעורר הכרזות עצמאות מצד תנועות בדלניות אחרות. כמו כן צפויה להתנגד לעצמאות קוסובו רוסיה, בעלת-ברית וותיקה של סרביה. ארה"ב הכריזה כי תשקול את צעדיה, אך נראה כי נטייתה להכיר בעצמאות קוסובו חיובית.

סוכנות הידיעות הרוסית מדווחת כבר כעת מתכננים שני מחוזות בדלניים בגאורגיה, אבחזיה ודרום אוסטיה, להכריז חד-צדדית על עצמאותם, בהסתמך על התקדים של קוסובו.

סרביה גינתה את הכרזת העצמאות והכריזה כי היא מפרה את עקרונות החוק הבינלאומי ופוגעת בעקרון הריבונות.

קוסובו היא מחוז אוטונומי ברפובליקה הסרבית, הנחשב לערש הלאומיות הסרבית. כיום מהווים תושבים ממוצא אלבני 90 אחוזים משני מיליון תושביו. מעריכים כי רק 100 אלף סרבים נותרו במחוז, אשר מאז 1999 נמצא למעשה בשליטה של הרוב האלבני במשותף עם כוח נאט"ו. כמחציתם חיים בארבעה יישובים הסמוכים לגבול סרביה, והמחצית האחרת במובלעות ברחבי המחוז. הסרבים המתגוררים במחוז קידמו את הצהרת העצמאות בחשש, ואינם ממהרים לתת אמון בהבטחות ממשלת קוסובו על יחס הוגן למיעוטים.

מקורות

[עריכה]