יש לנו אפיפיור: פרנציסקוס: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך ויקיחדשות, מקור החדשות החופשי
Vipetthegreat (שיחה | תרומות)
אין תקציר עריכה
Vipetthegreat (שיחה | תרומות)
מ Vipetthegreat העביר את הדף HABEMUS PAPAM FRANCISCUM לHabemus Papam, Franciscus
(אין הבדלים)

גרסה מ־10:27, 14 במרץ 2013

יש לנו אפיפיור: פרנציסקוס 14 מרץ 2013

הקרדינל חורחה מריו ברגוליו, 2008

בהליך קונקלבה קצר יחסית, נבחר האפיפיור ה-266 במספר - חורחה מריו ברגוליו הארגנטינאי, שהוא האפיפיור הראשון שמוצאו מיבשת אמריקה והראשון שמגיע מהמסדר הישועי, הדוגל באורח חיים צנוע.

בנאום הבכורה לקהל מאמיניו אמר האפיפיור: "אחיי הקרדינלים הלכו עד סוף העולם כדי למצוא אפיפיור חדש". לאחר השלמת הליך הקונלבה והפרחת העשן הלבן בחר חורחה מריו ברגוליו את השם פרנציסקוס, כמחווה לפרנציסקוס מאסיזי, מייסד המסדר הפרנצסיקני. כמו כן, ביקש האפיפיור מ"כל הגברים והנשים בעלי הרצון הטוב", להתפלל למען הצלחתו כמנהיג הכנסייה הקתולית.

פרופיל: מיהו פרנציסקוס הראשון?

האפיפיפור פרנציסקוס הראשון, שנולד בשם חורחה מריו ברגוליו (ב-17 בדצמבר 1936 בבואנוס איירס), הוא האפיפיור ה-266 למניין. הוא נולד לאבא שעבד כעובד בחברת הרכבות של ארגנטינה, שנולד באיטליה. התחנך בלימודי כימיה באוניברסיטת בואנוס איירס והחליט כעבור זמן לפנות לכמורה. במרץ 1958 הצטרף למסדר הישועי (רשמית: המסדר של ישו). ב-1960 סיים לימודיו באוניברסיטה הקתולית בבואנוס איירס בתחום הפילוסופי והיה מרצה בבית ספר תיכון בעיר סנטה פה ומרצה לפילוופיה באוניברסיטה הישועית של המושיע בבואנוס איירס. בדצמבר 1969 הוסמך לכמורה וכעבור זמן היה אחראי על חניכי המסדר הישועי בעיר סן מיגל והיה אחר כך לראש המסדר הישועי בארגנטינה. ב-1992 מונה כמשנה לבישוף בהגמונות של מחוז בואנוס איירס, וב-1997 היה למשנה הארכיבישוף ולבסוף ב-1998, מונה לארכיבישוף הראשי של בואנוס איירס. ב-2001 קודם לדרגת חשמן.

הבחירה בארכיבישוף לשעבר של בואנוס איירס כאפיפיור היא הפתעה גדולה על רקע העובדה כי לא היה מבין רשימת המועמדים המובילים לתפקיד. הוא נבחר להיות האפיפיור הראשון שאינו מיבשת אירופה זה יותר מאלף שנה (כשהקודם היה גרגוריוס השלישי מסוריה שעמד בראש הכנסייה בשנים 731-741) והראשון מאמריקה הלטינית.

כשעה לפני נאומו של האפיפיור החדש היתמר עשן לבן מארובת הקפלה הסיסטינית שבוותיקן, שהצביעה על כך כי 115 הקרדינלים, שהתכנסו אתמול על מנת לבחור אפיפיור חדש במקום בנדיקטוס ה-16 שפרש בגיל 85, הגיעו להסכמה על יורשו. דובר הוותיקן, פרדריקו לומברדי ביקש להבהיר כי שם האפיפיור החדש הוא פרנציסקוס ללא ספרה רומית והוסיף כי "הוא יהפוך להיות פרנציסקוס ה-1 רק אחרי שייבחר פרנסיסקוס ה-2".

פרנציסקוס נבחר בסבב ההצבעה החמישי שנערך מאז אתמול ב"קונקלבה" באחד מהליכי הבחירה המהירים ביותר בתולדות האפיפיורות - עובדה מרשימה ביותר לאור העובדה שלא היו מועמדים ברורים בולטים למשרה הרמה. לשם ההשוואה, בנדיקטוס ה-16 נבחר לתפקיד ב-2005 לאחר ארבעה סבבי הצבעה, אולם הוא אחד המועמדים שסומנו לתפקיד האפיפיור עוד בטרם התכנסה ה"קונקלבה". יוחנן פאולוס השני הפולני נבחר ב-1978 בסבב ההצבעה השמיני והפך לאפיפיור הראשון זה 455 שנה שאיננו איטלקי.

לאחר בחירת האפיפיור יצא הקרדינל הבכיר ז'אן-לואי פייר טורן, יו"ר מועצת הקרדינלים למרפסת הבזיליקה מול כיכר פטרוס הקדוש והכריז בלטינית "אני מכריז לכם בשמחה רבה - יש לנו אפיפיור חדש". הוא אמר את שם הקרדינל הנבחר - חורחה מריו ברגוליו - והשם שבו הוא בחר להיקרא כאפיפיור: פרנציסקוס. או אז, יצא האפיפיור החדש אל המרפסת כדי למסור את ברכתו הראשונה להמוני המאמינים שגדשו את הכיכר.

חורחה מריו ברגוליו ידוע כאדם שמרן יחסית - ב-2010 הוא גינה את ממשלת ארגנטינה על תמיכתה בנישואים חד-מיניים ובמכתב לקונגרס הארנטינאי כתב כי "הבה לא נהיה תמימים, זהו לא סתם קרב פוליטי, כי אם ניסיון לחרב את תוכנית האל".

מקורות