הארכת זכויות היוצרים על צילומים לא תהיה רטרואקטיבית
10 באוקטובר 2007
ועדת הכלכלה של הכנסת דנה היום (שלישי) בסעיפים שונים של חוק זכויות היוצרים החדש, ואישרה את הוראות המעבר של החוק. על פי הוראות אלו, הארכת זכויות היוצרים על צילומים לא תחול רטרואקטיבית, כלומר תמונות שכבר צולמו לפני אישור החוק - ינהגו לגביהן לפי הדין הישן.
לפי החוק הקיים, זכויות יוצרים ביצירה מתקיימות למשך 70 שנה מיום מותו של היוצר, למעט צילומים ותקליטים שזכויות היוצרים עליהן פגות 50 שנה מיום עשות היצירה. סעיף 42 לחוק החדש הוא הקובע את החריגים לנושא זכויות היוצרים, וחלק מהדיון נסב סביב תיקונו. הכוונה הייתה להחיל את הכלל החדש רטרואקטיבית, כלומר גם על צילומים שכבר צולמו לפני החקיקה החדשה; בכך מספר תמונות היסטוריות שצולמו סמוך לקום המדינה, ואשר טרם הופצו בציבור, יוסיפו להיות מוגנות בזכויות יוצרים לעוד עשרות שנים, על אף ערכן התיעודי ההיסטורי.
עם זאת, בעקבות פניות של עמותת ויקימדיה-ישראל ואיגוד האינטרנט הישראלי לגורמים במשרד המשפטים הביאו היום נציגי משרד המשפטים לוועדת הכלכלה של הכנסת נוסח מתוקן של הוראות המעבר, שעל-פיהן הכלל החדש לגבי צילומים לא יחול רטרואקטיבית. הנוסח אושר בידי חברי הוועדה. עם זאת, הניסיון למנוע את שינוי סעיף 42 בהצעת החוק לא הצליח. נציגי משרד המשפטים טענו בוועדה כי ידיהם כבולות עקב שינוי באמנת הבינלאומית לקניין הרוחני (WIPO). נציג חברות התקליטים מחה בפני הוועדה על-כך שתקליטים עדיין נותרו חריגים וטען כי יש למחוק את סעיף 42 כליל, אך הוועדה אישרה את הסעיף בניסוחו הנוכחי.
בדיון שנערך היום בוועדה הוצגו ההסכמות שהושגו עם נציגי האמנים. הסעיפים שתוקנו בעקבות ההסכמות שומרים על המצב הקיים, לפיו זכות הראשונים ביצירה היא של היוצר ולא של מזמין היצירה. להסכמות התנגד נציג האדריכלים, שטען שהחוק צריך למנוע באופן מפורש את האפשרות להעתיק תוכנית אדריכלית שוב ושוב בעת הקמת מבנים מבלי לפצות את האדריכל, דבר שנעשה בעיקר על-ידי מוסדות המדינה.
במהלך הדיון תקף נציג העיתונאים, יוסי בר-מוחא, את נציגי המו"לים ובפרט את עמוס שוקן שנכח בדיון, על תנאי ההעסקה הגרועים של העיתונאים ועל הניסיונות למנוע מהם להתארגן. בר מוחא דרש שהחוק החדש יגן על זכויות היוצרים של העיתונאים ביצירותיהם, ולא ישאיר אותם למו"ל בלבד. בעקבות דבריו של בר-מוחא יצאו חברי הכנסת דב חנין, לימור לבנת ואבישי ברוורמן עם נציגי העיתונאים והמו"לים אל מחוץ לחדר הישיבות כדי לנסות ולהגיע להסכמה.