אריאל שרון הלך לעולמו והוא בן 85
11 בינואר 2014
אריאל שרון, ראש הממשלה האחת עשרה, נפטר והוא בן 85
בין אם אהבת את אריאל שרון או ששנאת אותו. הערצת את החשיבה שלו מחוץ לקופסה או שאמרת שהוא מסכן חיי אדם, מקומו של שרון בהיסטוריה כבר מובטח; כיצד היא תשפוט אותו - מן הסתם הדעות יישארו חלוקות.
ראש הממשלה לשעבר אריאל שרון נפטר סמוך לשעה 14:00 (יום שבת) והוא בן 85. בניו גלעד ועמרי שרון וכמה ממקורביו וסביבתו הקרובה נשארו לצד מיטתו בעת מותו. ליבו נדם בבית החולים שיבא תל השומר, זאת כשמונה שנים לאחר שלקה בשבץ מוחי ושקע בתרדמת (ב-4 בינואר 2006). מותו בא כיומיים לאחר שמצבו הוגדר על ידי רופאיו כאנוש.
בנו גלעד שרון הודיע בנאום קצר לתקשורת על לכתו של אביו:
זהו, הוא הלך כשהוא החליט ללכת. אנחנו אסירי תודה לבית החולים ולכל רופאי המחלקה. לכל כוח העזר - תודה לכולם על הטיפול המסור. תודה לבית החולים הדסה עין כרם בירושלים. אנו חווים תודה לכל אותם המוני אנשים בארץ ובעולם שדאגו והתפללו לשלומו. | ||
-- גלעד שרון |
רה"מ לשעבר מת בסביבות השעה 14:00, ובשעה 15:00 מסר מנהל בית החולים השיקומי בשיבא, פרופ' שלמה נוי, את ההודעה הרשמית על מותו. "בשבוע האחרון הוא ניהל מאבק נחוש ועיקש עד שליבו פסק לעבוד, והוא נפרד בשלווה", אמר נוי. הוא ציין כי בני משפחתו היו לצדו בעת שמת, וכי לאורך כל התהליך התקיים שיתוף פעולה בין הצוות הרפואי והמשפחה בנוגע להחלטות הטיפוליות בשרון. לדברי נוי, מצבו של שרון לאורך התקופה האחרונה הוגדר כמי שמצוי במצב של "הכרה מינימלית" – משמע שהוא הגיב ברמה מסוימת לגירויים או לנעשה סביבו. "קשה לדעת מה באמת היה מצב הכרתו עד הסוף, אבל בהחלט היו תגובות. אני מאמין שהוא היה מודע למצבו לפחות באופן חלקי", אמר נוי. לגבי פרק הזמן הארוך יחסית ששרד מאז הוגדר מצבו כ"קריטי", לפני תשעה ימים, אמר נוי כי שרון הפגין יכולות מעט יותר מהמצופה ביחס לאדם במצבו ובגילו, דבר המעיד על נחישותו.
זמן קצר לאחר קביעת מותו של אריאל שרון, הגיע בנו גלעד לבית המשפחה בחוות השקמים ועלה לקבר האם לילי בגבעת הכלניות הסמוכה, זו הייתה בקשתו, על אף ששמורה לו הזכות להיקבר בחלקת גדולי האומה בהר הרצל בירושלים. ארונו יוצב לכמה שעות ברחבת הכנסת ביום ראשון (12 בינואר) והציבור יוכל לחלוק כבוד אחרון. ביום שני בבוקר (13 בינואר) יתקיים טקס אשכבה בכנסת ולאחר מכן ייצא הארון מהכנסת ויחל מסע הלוויה בגבעת הכלניות שבה נקברה גם לילי שרון. בסביבת חוות השקמים כבר החלו בסידורים המתאימים כדי לאבטח את האישים הרבים, מישראל ומחו"ל, שצפויים להגיעו לטקס ההלוויה. ראש הממשלה צפוי להיקבר ליד רעייתו, שהלכה לעולמה לפני 13 שנים. הם היו נשואים במשך 37 שנים, והוא הודה פעמים רבות בגעגועיו אליה.
כל דבר בבית הזה בחווה, הוא נגיעת יד של לילי. אני מתגעגע פשוט לשבת ולדבר איתה. אין לי את זה עכשיו - ולילי חסרה לי. | ||
-- אריאל שרון |
מדינת ישראל מרכינה ראשה
[עריכה]ראש הממשלה, בנימין נתניהו, מסר לאחר ההודעה על מותו של שרון כי הוא מביע צער עמוק על מותו.
מדינת ישראל מרכינה את ראשה על לכתו של אריאל שרון. היה לו חלק מרכזי במאבק על ביטחונה של המדינה לאורך כל שנותיה. הוא היה בראש ובראשונה לוחם אמיץ ומצביא דגול, מגדולי מפקדי צה"ל. משחר נעוריו התייצב לשרת את עם ישראל בשדה הקרב. הוא עשה זאת כחייל במלחמת העצמאות, כמפקד במבצע סיני ובמלחמת ששת הימים, ועד ליום הכיפורים. בתווך הקים שרון את יחידה 101 וקידם את תפיסות היוזמה והתגמול במלחמה נגד הטרור, שהפכו לנכס צאן ברזל של מדיניות ישראל. כשפשט מדים המשיך בדרכו לפעול למען עם ישראל, הן בתפקידיו הרבים בממשלות ישראל וכמובן כראש הממשלה ה-11. זכרו יהיה נצור לעד בלב האומה. | ||
-- בנימין נתניהו |
שרת המשפטים, ציפי לבני, ספדה גם היא לראש הממשלה לשעבר, שהיה שותפה הפוליטי לאורך שנים.
אומרים שחיילים ותיקים אינם מתים לעולם - הם נמוגים. אריק נמוג לפני שמונה שנים, ועכשיו הלך מאתנו סופית. גם כשהיה ראש ממשלה הוא היה לוחם אמיץ, מפקד, מנהיג, איכר שרגליו נטועות עמוק באדמת ארץ ישראל. בגוף הגדול הזה שלו פעמה נפש יהודית שדאגה לעם היהודי בעולם כולו. הוא הפך לאב גדול של אומה גדולה, אב שנסך בנו ביטחון. ויותר מכל, אריק היה אדם שאהבתי. היו לנו שמונה שנות פרידה, ובעצם לא הספקנו להיפרד. עכשיו נפרדים. | ||
-- ציפי לבני |
ראש הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט, שהחליף את שרון בתפקידו כשלקה באירוע המוחי החמור שהביאו למצב תרדמת, ספד לו גם כן. "כל חייו אריק עמד בשורה הראשונה של קו האש - במקום שבו נקבע גורלה של ישראל. חייו של אריק הם סיפור מרתק, יוצא דופן וחד פעמי, טבולים באומץ לב, חום אנושי, חזון, ומנהיגות - ברגעים הקריטיים שבהם מדינת ישראל הייתה זקוקה לכל אלה. בשמונה השנים מאז קרס הוא היה חסר למדינת ישראל ולי באופן אישי, וחסרונו ימשיך להיות מורגש גם בעתיד", אמר אולמרט.
יו"ר קדימה, ח"כ שאול מופז, מסר כי הוא "מצדיע בעצב ובכאב למפקדי ומורי, אריק שרון ז"ל, מגדולי מנהיגי ישראל. אריק היה לוחם אמיץ לב, ממעצבי דמותה של המדינה, מצביא ומדינאי, מפקד נועז בביטחון ובשלום. בקוראו 'קדימה!' הלכו אחריו דורות של לוחמים, מפקדים ואזרחים. דמותו ורוחו היו לי למצפן בדרכי בצה"ל ובשירות המדינה. מנשרים קלו ומאריות גברו".
ראש האופוזיציה ויו"ר מפלגת העבודה, ח"כ יצחק (בוז'י) הרצוג, מסר כי "אריאל שרון ייזכר כמנהיג גדול. לאורך השנים היינו במחנות מנוגדים, אך אי אפשר שלא להעריך אדם שידע לשנות את תפיסת עולמו ולהכיר בדרך הנכונה עבור מדינת ישראל. בעשור הקודם הייתי שר השיכון בממשלתו. ראיתי ראש ממשלה בטוח בעצמו, שקול, קר רוח, שלא חושש לקבל החלטות - גם נגד הרוח. תנחומיי הכנים לעמרי וגלעד, מסירותכם האין סופית לאבא ראויה לכל הערכה".
שר האוצר, יאיר לפיד, אמר כי: "אריאל שרון היה מבולטי מנהיגיה ומעמוקי שורשיה של מדינת ישראל. חייל ומפקד אמיץ בשדה הקרב, מנהיג ללא חת בשדה המדיני והפוליטי וידיד אישי".
שר הביטחון, משה (בוגי) יעלון, מסר היום כי "נתיבי חייו של אריאל שרון שזורים בתולדותיה של מדינת ישראל, ונוכחותו בצמתים המרכזיים של קיומה רשומה בספרי ההיסטוריה שלה. איש האדמה ובן הארץ הזו, שהקדיש למענה את חייו, לא אחת תוך חירוף הנפש. למרות שבמהלך הדרך התגלעו בינינו חילוקי דעות מהותיים, תמיד הערכתי את ניסיונו ואת מנהיגותו".
נשיא המדינה שמעון פרס אמר כי אריק שרון חברו הקרוב היה חייל אמיץ ומדינאי נועז שתרם רבות לבטחונה ולביצורה של מדינת ישראל. פרס כינה אותו "מנהיג גדול ונועז, מצביא משכמו ומעלה, הוא אהב את עמו ועמו אהב אותו. הוא היה בונה ארצנו ומצביא חירותינו. הוא הפך את מלחמת יום הכיפורים מתבוסה אפשרית לניצחון. הוא ידע לקבל החלטות קשות ויישם אותן באומץ לב הן בשעות מלחמה והן בשעות שלום. [הוא] ייזכר לעולם כמנהיג ייחודי בתולדות עמנו. אריק היה איש משפחה למופת, הוא ראה בישראל כמשפחתו המורחבת. מאז ימיה הראשונים של ישראל ועד היום קיימנו ידידות אישית אמיצה. הוא ייחסר לי מאוד. אריק, מהאדמה באת ולאדמתך אתה חוזר, ועל מצחך פלדת ניצחונות. אריק ידע להיות איש נחרץ, קשה ולעתים גם אכזר, כפי שמתחייב מהתפקיד שאותו הוא מילא. אבל בראש ובראשונה הוא ידע להחליט, הוא ידע לקבל הכרעות, הוא ידע לקחת אחריות. הוא היה מנהיג. לא היו רבים כמוהו, אין כמוהו ואולי לא יהיה. הוא היה אחד מגדולי הלוחמים והמנהיגים. הוא ידע בצד ההכרעות הקשות להפגין חום אישי, נימוסים אדירים, התחשבות בזולת וידידות וחברות אין קץ. הוא יחסר לעם ישראל, עם ישראל זוכר אותו ויזכור אותו כאחד מגדולי האנשים שעיצבו את הארץ הזאת".
השר עמיר פרץ, חבר מפלגת קדימה, אמר כי שרון נקט מהלכים אמיצים ובלתי-צפויים ששינו את המציאות באזורנו.
בנימין בן-אליעזר, מי שכיהן כשר הבטחון בממשלת שרון הראשונה, אמר כי מדינת ישראל נפרדת מאחד מגדולי לוחמיה ומנהיגיה והוא עצמו נפרד מחבר קרוב. אריק היה מנהיג שראה את טובת המדינה ולא היסס לקבל החלטות אמיצות. חבר הכנסת בנימין פואד בן אליעזר סיפר בראיון לגלי צה"ל: "יצא לי הכבוד הגדול להיות תחת פיקודו כשהייתי בשקד, בתקופה שהיה לו פיקוד צפון, בתקופה הכי קריטית לבטחון ישראל. אם יש לי משהו לומר על אריק - הייתי אומר אחד בדורו. היום מנסים ללכת ולחשוב האם הוא שינה את דרכו. הוא לא שינה את דרכו, במוקד חייו תמיד היה נושא אחד ויחידי - וזה היה בטחון מדינת ישראל, העולם אוהב אותו, העולם אהד אותו. כמעט בכל העולם העריכו את דעתו וכיבדו אותו. הוא היה איש אמיץ. מעטים שאני מכיר אותם היו מסוגלים לקבל החלטות כאלה".
אהוד ברק, ראש הממשלה ושר הביטחון לשעבר, מסר את ההודעה הבאה: "אריאל שרון היה ממניחי היסודות לתקומת ישראל, ביטחונה ועוצמתה. משחר נעוריו, דרך הקרב בלטרון, הקמת ה-101 ובעקבותיה חטיבת הצנחנים, בקרבות קדש ב-56', אום כתף ב-67' ובצליחת התעלה ב-73', היה אריק תמיד פורץ דרך וקובע סטנדרטים ליחידות בראשן עמד ודרכן - לצה"ל כולו. שרון היה ממפקדי השדה הבולטים ביותר בצה"ל מאז הקמתו, שקבע שיאים של העזה ודבקות במשימה שישמשו דוגמא ומופת לדורות של מפקדים ולוחמים. בחיים הפוליטיים ידע שרון עליות ומורדות, כשלונות והישגים. תחת הנהגתו לחמה ישראל והיכתה קשות בטרור הפלסטיני, וביצעה בהמשך את ההתנתקות השנויה במחלוקת, אך גורלית לעתידנו, מרצועת עזה. איש מורכב ורב פנים, יודע ספר, חובב מוסיקה ועם חוש הומור סרקסטי. יריב מפוכח וסבלני למתנגדיו, ומסור בנפש לידידיו ובעיקר לרעיו לנשק. אריק שרון ייזכר תמיד כאחד ממכונניה של ישראל המתחדשת".
שר התיירות, עוזי לנדאו, אמר כי "אריק היה מגדולי המפקדים שהיו לישראל. הוא הציב סטנדרטים ללחימה, לאומץ לב, ולאחריות אישית ופיקודית. הלך לעולמו אדם גדול ומנהיג ציוני - מנופיה הייחודיים של ארץ ישראל. יהי זכרו ברוך".
השר לנושאים אסטרטגיים, לענייני מודיעין וליחסים בינלאומיים יובל שטייניץ, הודיע כי הוא מצר על מותו של ראש הממשלה לשעבר אריאל שרון. "עם ישראל איבד היום אדם יקר, מנהיג דגול ולוחם נועז. חלקו של אריאל שרון בביטחון ישראל, מהקמת יחידה 101 בשנות ה-50, דרך פיקודו על צליחת התעלה שהביאה לניצחון ישראל במלחמת יום הכיפורים, ועד החלטתו כראש הממשלה על מבצע חומת מגן שהוביל לסיום האינתיפאדה השנייה - לא יסולא בפז, וייזכר לעד בתולדות ישראל".
תגובת מנהיגי העולם
[עריכה]נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין שלח מסר לרה"מ נתניהו בו הוא מביע צער על מות שרון, הוא ציין לחיוב את פעילותו של שרון להגנת האינטרסים של מדינת ישראל, שיבח את אופיו ופועלו כמו גם את ההערכה שזכה בקרב בני ארצו וסמכותו בזירה הבינלאומית. הוא הוסיף כי ברוסיה אריאל שרון ייזכר כתומך בפיתוח יחסי הידידות בין ישראל לרוסיה ותרומתו האישית לחיזוק היחסים בין המדינות.
הנשיא האמריקני לשעבר ג'ורג' בוש הבן פרסם הודעת צער בעקבות מות ראש הממשלה לשעבר אריאל שרון, וציין כי "היה לי הכבוד להכיר את האיש האמיץ הזה ולקרוא לו חבר. הוא היה גיבור לדורות ושותף בחיפוש אחר ביטחון בארץ הקדושה ואחר מזרח תיכון טוב יותר. לורה ואני שולחים את תנחומינו למשפחת שרון. הוא יחסר לנו מאוד.
מזכ"ל האו"ם באן קי מון נפרד מראש הממשלה לשעבר אריאל שרון וציין כי הוא היה "גיבור לעמו, תחילה כחייל ובהמשך כמדינאי. שרון ייזכר בזכות האומץ הפוליטי שלו והנחישות להוציא לפועל את ההחלטה הכואבת וההיסטורית לסגת מרצועת עזה".
ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון ספד לראש הממשלה לשעבר אריאל שרון ואמר כי ישראל "איבדה את אחת הדמויות הבולטות בהיסטוריה שלה. בתור ראש ממשלה הוא קיבל החלטות אמיצות ושנויות במחלוקת במרדף אחר שלום", הוסיף בהודעה שפורסמה ברשת BBC.
הנשיא האמריקני לשעבר, ביל קלינטון, ספד לראש הממשלה לשעבר אריאל שרון וציין כי הוא "נתן את חייו למען ישראל. הוא תחזק ושימר את ישראל, ובסוף הקריירה הארוכה שלו הוא הקים מפלגה חדשה שהוקדשה לשלום ולביטחון מתמשך", הצהיר קלינטון בשמו ובשם רעייתו הילרי, מזכירת המדינה לשעבר.
נשיא צרפת פרנסואה הולנד הצהיר בעקבות מותו של אריאל שרון כי הוא היה "שחקן מרכזי בהיסטוריה של ארצו. לאחר קריירה צבאית ופוליטית ארוכה, הוא בחר לפנות לדיאלוג עם הפלסטינים. אני שולח את תנחומיי הכנים לבני משפחתו ולעם ישראל".
תחנות חייו
[עריכה]- אריאל שרון נולד בשנת 1928 כאריאל שיינרמן ושימש בתפקידים הבכירים ביותר בפוליטיקה הישראלית: כיהן כראש הממשלה, שר הביטחון, שר החוץ, שר הפנים ושר התעשיה והמסחר. שיא הקריירה הצבאית שלו היה תפקידו כאלוף פיקוד דרום בשנים 1973-1969.
- בשנת 1945 הצטרף שרון לארגון ההגנה. במלחמת העצמאות שימש מפקד מחלקה בחטיבת אלכסנדרוני ונפצע בקרבות לטרון. בשנת 1953 הקים את יחידה 101, שעיקר תפקידה היה פעולות תגמול נגד ההתקפות מרצועת עזה ומהגדה המערבית. בתחילת 1954 מוזגה היחידה עם גדוד צנחנים 890 ושרון מונה למפקדו. בשנת 1957 סיים את תפקידו כמח"ט צנחנים ויצא לקורס פיקוד ומטה בבריטניה. לאחר שחזר מילא שורת תפקידים, כשהאחרון שבהם היה אלוף פיקוד דרום. במלחמת יום הכיפורים מונה למפקד אוגדת מילואים 143 ומילא תפקיד מרכזי במבצע צליחת התעלה במלחמה.
- לאחר המלחמה נבחר שרון לכנסת בינואר 1974 והתפטר בדצמבר 1974. בשנת 1977 הקים את מפלגת "שלומציון" וזכה בשני מנדטים, ולאחר מכן מיזג אותה עם הליכוד. באותו זמן פעל להידוק הקשרים עם גוש אמונים ופעל להרחבת ההתנחלויות. לאחר הבחירות לכנסת בשנת 1981 מונה שרון לשר הביטחון בממשלת בגין השנייה, ובתפקיד זה הוביל למלחמת שלום הגליל. בעקבות הטבח בסברה ושתילה ולאחר מסקנות ועדת כהן, נאלץ שרון להתפטר בפברואר 1983 ומונה לשר בלי תיק.
- בפברואר 2001 ניצח את אהוד ברק בבחירות על ראשות הממשלה. והקים את הממשלה ה-29. במהלך כהונתו הגיע לשיאו גל טרור חסר תקדים. לאחר תקופה של הבלגה, החליטה הממשלה בראשותו לכבוש את השטחים שבשליטת הרשות הפלשתינית וצה"ל יצא בשנת 2002 למבצע "חומת מגן". המבצע, שהחל במרץ והסתיים במאי, פורר את תשתיות הטרור בשטחי יהודה ושומרון והושגו הישגים בתחום המבצעי-צבאי ובתחום המדיני.
- במהלך תקופה זו התפרסם חשד, לפיו איש העסקים דוד אפל העביר כספי שוחד לשרון דרך בנו, גלעד, לאחר שאפל העסיק את גלעד כיועץ מיוחד לפרויקט נופש תיירות באי היווני פאטרקלוס בשכר גבוה מאוד. האירוע נגמר לאחר שהיועץ המשפטי לממשלה דאז, מני מזוז, החליט שלא להגיש כתב אישום נגד שרון ובנו עקב העדר ראיות המספיקות להעמדה לדין. מאוחר יותר נחקר חשד לעבירות שוחד נוספות מצד שרון ובניו, אך מאחר ששרון כבר חלה - נסגר התיק.
- בכנס שנשא בהרצליה בסוף 2003 אמר שרון, כי אם לא יימצא פרטנר פלשתיני הולם, הוא יבצע נסיגה חד-צדדית מחלקים מיישובי יש"ע ויפנה התנחלויות. התוכנית כונתה על ידיו "תוכנית ההינתקות". התוכנית יצאה לפועל ב-15 באוגוסט 2005 כאשר פונו 25 התנחלויות מרצועת עזה וכן בסיסי צה"ל באיזור. התוכנית גרמה לחילוקי דעות קשים מאוד בציבור.
- בנובמבר 2005, באמצע כהונתו השנייה כראש ממשלה ולאחר שלתוכנית ההינתקות לא היה רוב בליכוד, פרש שרון מהליכוד והקים את מפלגת קדימה. המפלגה זכתה לפופולריות רבה וסקרים שונים ניבאו לה 40 מנדטים. בבחירות לכנסת ה-17 זכתה המפלגה ב-29 מנדטים. בין חברי המפלגה באותה תקופה היו אהוד אולמרט, שמעון פרס, דליה איציק, זאב אלקין, אברהם הירשזון, צחי הנגבי וחיים רמון.
- בדצמבר 2005 עבר שרון אירוע מוחי קל, בעקבותיו היה אמור לעבור צנתור. ערב הצנתור, ב-4 בינואר 2006, עבר שרון אירוע מוחי חמור וסמכויותיו כראש ממשלה הועברו לאולמרט. לאחר טיפול חירום, שקע שרון בתרדמת והוא אושפז בביה"ח הדסה עין כרם עד מאי 2006. לאחר מכן הועבר למחלקה לשיקום נשימתי בשיבא ובנובמבר 2010 הועבר לביתו בחוות השקמים ולאחר מכן הועבר בחזרה לביה"ח שיבא. בדצמבר 2013 חלה החמרה במצבו ובתחילת ינואר דווח על הידרדרות משמעותית במצבו.
מקורות
[עריכה]- מחלקה ראשונה, "אריאל שרון נפטר בן 85", News 1 מחלקה ראשונה, 11 בינואר 2014