ביקורת וינוגרד על צה"ל: קבעון מחשבתי ואי הערכות

מתוך ויקיחדשות, מקור החדשות החופשי

30 בינואר 2008
תחת הכותרת "(אי) היערכות ללחימה ממושכת" מותח דו"ח ועדת וינוגרד ביקורת קשה על תפקוד צה"ל במהלך מלחמת לבנון השנייה. בין השאר כותב הדו"ח כי המחשבה החופשית בצה"ל הוגבלה וכן היו כשלים בהפעלת המטה ובהעברת היעדים לכוחות בשטח. ביקורת נוספת נמתחה על מערך המילואים ואופן גיוסו והשימוש בו במהלך המלחמה.

המכות האוויריות והשפה המבלבלת[עריכה]

בנושא אחר, עליו נמתחה ביקורת רבה בהקשר המלחמה, כתבו חברי הוועדה על ההעדפה לתקיפה מהאוויר על פני תקיפה קרקעית במהלך המלחמה. לדבריהם: "בעיה מרכזית אחרת במלחמה... הייתה התחושה המוטעית שהעדיפות הברורה שניתנה להפעלת "מכות האש" על פני התמרון הקרקעי, בתחילת המלחמה ובמהלכה, עוגנה בתורת לחימה מבוססת היטב". לדברי הוועדה הדבר גרם לקיבעון מחשבתי בדרג הצבאי ועל כן הפריע לניהול המלחמה כסדרה, תוך שקילת אפשרויות אחרות.

הדו"ח מותח ביקורת על אספקטים רבים במיוחד בתפקוד הצבאי במהלך המלחמה, החל בהפעלת משאבי המטה עבור בגיוס המילואים האיטי והלא יעיל לדברי הוועדה וכלה אף בעצם השפה בה השתמשו המפקדים להעברת פקודותיהם. על כך כותב הדו"ח "בשיח בין המפקדים נוצר טשטוש לגבי תכלית הפעולה, שהועצם על ידי שימוש בעגה צה"לית עמומה". הדו"ח עוד מוסיף ונותן דוגמה פרטנית, עליה, ככתוב בדו"ח, אף, העיד הרמטכ"ל לשעבר דן חלוץ. המדובר בקרב על בינת ג'בל, שם, לדברי הרמטכ"ל, אי הבנת המונח "כיבוש" בהקשר הפקודות שניתנו לשטח גרם לבלבול. "תמצית העניין הייתה בכך שלא נוצרה הבנה והסכמה - כפי שנדרש - לגבי מה היה אמור להתרחש בבנת ג'ביל בסיבוב הראשון של הקרבות"

הצבא: נלמד הדו"ח ונשלים הפערים[עריכה]

דובר צה"ל מיהר להגיב על ממצאי הדו"ח. בהודעה שפורסמה נאמר כי "צה"ל רואה בדו"ח מכשיר חשוב לאיתור ותיקון הליקויים." לדברי בכירים במערכת הצבאית צוותים רבים הוקצו זה מכבר לתחקור הכשלים במהלך המלחמה, ולדבריהם לקחים רבים כבר יושמו וממשיכים ביישומם בעקבות הממצאים. עתה, נמסר מצה"ל, צוותים נוספים הורכבו כדי ללמוד הדו"ח והמלצותיו ולבדוק האם עדיין נותרו פערים שיש להשלים.

פרשנים רבים מסכימים כי על אף שצה"ל ספג ביקורת קשה מהדו"ח, הרי שהגורמים במערכת לא היו צריכים לחשוש במיוחד. אין זו רק עבודת המטה, אלא העובדה שמספר רב של בכירים בתקופת המלחמה כבר עזבו ופרשו מצה"ל, בהם אלוף פיקוד צפון אודי אדם, אשר בגזרתו התלקחה המלחמה עם אירוע חטיפת החיילים בתחילתה, וכמובן הרמטכ"ל עצמו - דן חלוץ אשר התפטר זה מכבר מתפקידו.

מקורות[עריכה]