דו"ח אמנסטי: ישראל ביצעה פשעי מלחמה

מתוך ויקיחדשות, מקור החדשות החופשי

23 במאי 2007
הדוח השנתי של ארגון זכויות האדם אמנסטי אינטרנשיונל המתפרסם היום טוען כי ישראל ביצעה פשעי מלחמה בלבנון בזמן מלחמת לבנון השנייה. הדו"ח מאשים את ישראל בביצוע פשעים נוספים בפעילותה בשטחי הרשות הפלסטינית ובין השאר מעלה את הטענה כי גדר ההפרדה והמחסומים מגבילים את חופש התנועה של אזרחי הרשות ומונעים מהם את פרנסתם. עם זאת הדו"ח מאשים גם את ארגוני הטרור בזלזול בחיי אדם, הן אלו של הישראלים והן אלו של הפלסטינים והלבנונים.

המלחמה בלבנון - עונש קולקטיבי ופשעי מלחמה[עריכה]

על פי דו"ח אמנסטי, נהרגו בלבנון בתקופת המלחמה כ-1,200 בני אדם, מהם כ-100 ילדים. על זאת מוסיף הדו"ח כי עקב פצצות מצרר שהטילה ישראל בשטח לבנון לקראת סיום המלחמה נפצעו עוד כ-200 לבנונים, בהם ילדים. ביקורת נוספת הוטחה בישראל בטענה כי לא נתנה מפות מפורטות של אזורי הטלת הפצצות לאחר המלחמה, דבר שהיה יכול אולי להפחית את מספר הנפגעים. מנגד מציין הדו"ח כי החיזבאללה גרם למותם של 43 ישראלים ולנזק רב למבנים.

לטענת מחברי הדו"ח, ישראל נהגה בתגובה לא פרופורציונאלית בהתקפות בלבנון אשר לטענתם לא התמקדו רק בנטרול החוסן הצבאי של ארגון החיזבאללה אלא "ביצעו התקפות ישירות ומכוונות על תשתיות אזרחיות בניסיון להטיל עונש קולקטיבי על העם הלבנוני על מנת לגרום לו ולממשלת לבנון להתנגד לחיזבאללה", כלשון הדו"ח. הדו"ח טוען כי הן פעולות ישראל והן אלו של ארגון החיזבאללה היוו זלזול בחיי אדם ופשעי מלחמה. בין השאר נכתב כי פעולות ישראל במהלך המלחמה כללו "הפרות חמורות של משפט זכויות האדם הבינלאומי ושל המשפט ההומניטארי הבינלאומי, כולל פשעי מלחמה".

אפליה בין ישראלים לפלסטינים[עריכה]

בהתייחסו לסכסוך הישראלי-פלסטיני נכתב בדו"ח כי ישראל הרחיבה את ההתנחלויות ולא פעלה כנגד מאחזים בלתי חוקיים. עוד מאשים הדו"ח כי גדר ההפרדה, המחסומים השונים ובעיקר סגירת מעבר רפיח פגעו בזכויותיהם של הפלסטינים לחופש תנועה והגבילו את פרנסתם. לפי טענת הארגון "הדבר התבטא בהחרפה קיצונית של העוני, באבטלה גבוהה, בתת-תזונה ובעיות בריאות אחרות של האוכלוסייה הפלסטינית". כמו כן נטען בדו"ח כי ישראל עסקה בבניית מערכת כבישים נפרדת לפלסטינים ולישראלים.

טענה חמורה נוספת שהועלתה בדו"ח הארגון טוענת לנקיטת איפה ואיפה בתחום המשפט. לפי טענות אלו כאשר פלסטיני עומד בפני בית דין ישראלי באשמת פגיעה בישראלים הוא נדון לרוב לחומרה, בעוד שכאשר ישראלי עומד למשפט בעוון פגיעה בפלסטינים הוא מקבל עונשים קלים יותר. בדו"ח נטען עוד כי ישנם מאות עצורים במעצרים מנהלים ללא שעניינם הובא בפני בית משפט בצירוף כתב אישום וכי הליכי המשפט לפלסטינים לרוב אינם עומדים בסטנדרטים של משפט הוגן.

מדיניות ההפחדה[עריכה]

עם פרסום הדו"ח הוציא ארגון אמנסטי את הודעתו לעיתונות בכותרת "מדיניות ההפחדה תורמת ליצירת עולם מפולג ומסוכן". בהודעה לעיתונות מאשימה מזכירת הארגון איירין ח'אן את אומות העולם כי עקב פחד וחסור אמון זו בזו הן נכשלו שוב ושוב לטפל במשברי זכויות אדם בעולם ב-2006, כמו אלו שהתפתחו בסרי לנקה, קולומביה, צ'צניה וכמובן במזרח התיכון. ח'אן מציינת את משך הזמן הרב שלקח לאו"ם להסדיר את הסכם הפסקת האש בין לבנון לישראל ובעיקר מלאה ביקורת כלפי ההשהייה בטיפול ברצח העם בדארפור.

ביקורת נוספת הופנתה כלפי מדיניות האנטי טרור המופעלת על ידי מדינות מערביות ובראשן ארצות הברית. על פי ארגון אמנסטי המדיניות מפלה וגורמת לנזק רב בפילוג העולם ועידוד השנאה בין הקבוצות השונות.

מקורות[עריכה]