הושבעו חברי הכנסת ה-19

מתוך ויקיחדשות, מקור החדשות החופשי

5 בפברואר 2013

אולם מליאת הכנסת

מושב פתיחה של הכנסת ה-19 - 120 חברי הכנסת הצהירו אמונים למדינת ישראל, בטקס חגיגי במעמד נשיא המדינה שמעון פרס. מספר חסר תקדים של חברי כנסת חדשים הצטרפו לכנסת הנוכחית, 49 לעומת 31 בכנסת הקודמת, לרבות 4 חברי כנסת שכיהנו כח"כים בעבר.

יו"ר הכנסת הזמני הוא זקן חברי הכנסת - בנימין (פואד) בן אליעזר, ממפלגת העבודה, שהוא חבר הכנסת הוותיק ביותר. בן אליעזר יכהן כיו"ר עד למינוי יו"ר קבוע, סמוך למועד הרכבת הממשלה.

הכנסת הנוכחית שונה מאוד לעומת הכנסת הקודמת ומכהנים בה יותר נשים (מספר שיא של 27 חברות כנסת), יותר חובשי כיפה, שמהווים כשליש מכלל חברי הכנסת הנוכחית, יותר עיתונאים (9 חברי כנסת שעבדו בתקשורת בעבר: יאיר לפיד, עפר שלח, מירב מיכאלי ומיקי רוזנטל שיצטרפו לעמיתיהם העיתונאים לשעבר והח"כים בהווה שלי יחימוביץ', אורי אורבך, ניצן הורוביץ, גדעון סער וסילבן שלום), כמו כן יכהנו 2 רמטכ"לים לשעבר (שאול מופז מקדימה ומשה (בוגי) יעלון), 4 ניצבים במשטרה (מפקד מחוז ירושלים לשעבר, ניצב מיקי לוי מיש עתיד, מפקד מחוז תל אביב, ניצב דוד (צורי) צור מהתנועה, ראש אגף החקירות לשעבר, משה מזרחי מהעבודה וסגן המפכ"ל ומי שכיהן כשר לביטחון הפנים, יצחק אהרונוביץ' מישראל ביתנו), ראש שב"כ לשעבר (יעקב פרי מיש עתיד) ו-2 אלופי צה"ל.

הכנסת התשעה עשר צפויה לשנות במידה רבה את סדר היום שלה ותתמקד בקיצוץ נרחב בתקציב המדינה, קידום חוק לשוויון בנטל, רפורמה בתחום הדיור ושינויים בשיטת הממשל במדינה.

כאמור, ייצוג הנשים בכנסת הקרובה נמצא במגמת עלייה משמעותית:

  • הליכוד-ביתנו: סופה לנדבר, ציפי חוטובלי, אורלי לוי, פאינה קירשנבאום, מירי רגב, לימור לבנת וגילה גמליאל.
  • יש עתיד: יעל גרמן, עליזה לביא, עדי קול, קארין אלהרר, רות קלדרון, פנינה תמנו-שטה, רינה פרנקל ויפעת קריב.
  • העבודה: שלי יחימוביץ', מרב מיכאלי, מיכל בירן וסתיו שפיר.
  • הבית היהודי: איילת שקד, אורית סטרוק ושולי מועלם
  • מרצ: זהבה גלאון, מיכל רוזין ותמר זנדברג.
  • התנועה: ציפי לבני
  • בל"ד: חנין זועבי

שלושה מחברי הכנסת ה-19 צברו ניסיון פוליטי כשכיהנו בתפקיד יו"ר התאחדות הסטודנטים, ביניהם בועז טופורובסקי מיש עתיד, איציק שמולי מהעבודה וגילה גמליאל מהליכוד-ביתנו.

כשליש מחברי הכנסת החדשה הם דתיים, אף שתפיסות עולמם מגוונות. לצד 11 מחברי מפלגת ש"ס ו-7 חברי יהדות התורה, עשרה מבין חברי הבית היהודי נמנים עם הציונות הדתית וכמוהם 6 מחברי הליכוד ביתנו. שלושה מחברי הכנסת של יש עתיד מנהלים אורח חיים דתי וכמוהם גם נציג התנועה, אלעזר שטרן.

על פי תוצאות הבחירות, יעקב כץ (כצל'ה) וחברי הכנסת אריה אלדד ומיכאל בן ארי לשעבר מהאיחוד הלאומי (שהפעם רצו במסגרת עוצמה לישראל) לא יכהנו בכנסת הבאה. אלו מצטרפים כאמור לרשימה ארוכה של חברי כנסת ושרים שלא ישובו לכהן בה. הליכוד צפוי להיפרד מהשרים דן מרידור, בני בגין ומיכאל איתן, לצד השר משה כחלון שהודיע על פרישה יזומה מהכנסת. בנוסף, הרשימה תיפרד ככל הנראה גם מיו"ר ועדת הכלכלה, חבר הכנסת כרמל שאמה-הכהן, שלפי התוצאות עד כה לא נכנס לכנסת, מסגני השר איוב קרא ולאה נס, וכן מחבר הכנסת אללי אדמסו שרק הושבע ערב הבחירות. ניתן להעריך כי ממשלת נתניהו השלישית תקדם שורת רפורמות אזרחיות משמעותיות. נתניהו הצהיר על כוונתו לקדם חוק לשוויון בנטל, רפורמה שתוביל להוזלת מחירי הדיור ושינויים בשיטת הממשל. אם יש עתיד, התנועה וקדימה יצטרפו לממשלה, הם ילחצו לחדש את התהליך המדיני עם הפלסטינים, והממשלה החדשה גם תידרש בתוך חודשים ספורים להשלים את גיבוש תקציב הגזירות הקשות, שצפוי לצמצם במידה ניכרת את יכולתם של משרדי הממשלה השונים לקדם שינויים מהפכניים בתחומם.

שותפתו של נתניהו לרשימה בבחירות, ישראל ביתנו, צפויה בכנסת הקרובה להניף את נושאי ביטחון הפנים במקום חוקי "נאמנות-אזרחות" אותם ניסתה לקדם בכנסת הקודמת. כך, היא תדרוש עונשי מינימום לסוחרי סמים, ענישה חריפה לחיילים המוכרים נשק לגורמים פליליים וארגוני טרור ועונשי מינימום לפוגעים בתאונות פגע וברח. במפלגה מתכוונים לדרוש את תיקי הפנים והשיכון, לצד תיקי החקלאות וביטחון הפנים שיסייעו להם במאבק בבנייה הבלתי-חוקית ובגניבת הקרקעות. המפלגה תדרוש גם את תיק קליטת העלייה כדי לתת מענה לציבור בוחריה המסורתי, העולים מרוסיה.

בקדנציה הקודמת, "השתלטה" ישראל ביתנו על תיקי מערכת אכיפת החוק: השר לביטחון הפנים הוא חבר המפלגה, יצחק אהרונוביץ'; שר המשפטים, יעקב נאמן, נכנס כמינוי אישי על חשבונה של ישראל ביתנו וכס יו"ר ועדת החוקה של הכנסת אויש בידי חבר המפלגה, חבר הכנסת דוד רותם. תיקי המשפטים או ועדת החוקה לא מוגדרים כיום כנכסים עליהם צריכה המפלגה להתעקש במשא ומתן קואליציוני. המפלגה נפרדה בבחירות האחרונות מכמה מהשמות הבולטים בה: כך, למשל, "פלטה" הוועדה המסדרת של המפלגה 6 חברי כנסת מכהנים: חבר הכנסת אלכס מילר, שנמצא על סף הכניסה לכנסת ברשימה המשותפת עם הליכוד, סגן השר דני אילון, וכן חברי הכנסת משה מטלון, אנסטסיה מיכאלי, סטס מיסז'ניקוב וליה שמטוב.

גם במפלגת העבודה נפרדו משלושה מבין שמונת חברי הכנסת המכהנים, שלא הצליחו להתברג לכנסת הבאה: חבר הכנסת דניאל בן סימון, חבר הכנסת ראלב מג׳אדלה וחבר הכנסת יורם מרציאנו, שהושבע לאחרונה במקומו של עמיר פרץ והודיע מיד על תמיכתו בראש הממשלה, בנימין נתניהו. אלו מצטרפים אל חברי המפלגה שהתפלגו יחד עם שר הביטחון אהוד ברק לסיעת העצמאות, והחליטו שלא להתמודד כלל בבחירות לאחר שכשלו בסקרים: השרה אורית נוקד, השר שלום שמחון וחברי הכנסת שכיב שנאן ועינת וילף. מפלגת הבית היהודי נפרדה מחברי הכנסת זבולון אורלב ומהשר דניאל הרשקוביץ.

ואולם, ניכרת היעדרותם הבולטת ביותר של חברי סיעת קדימה, שהייתה הסיעה הגדולה ביותר, ונכנסה בקושי אל הכנסת ה-19 כשגרפה 2 מנדטים בלבד. רבים מחברי הסיעה לשעבר עברו לרשימות אחרות וחלקם נבחרו איתן גם לכנסת החדשה.