הכרעת בג"ץ: עסקת הטיעון עם קצב מאושרת

מתוך ויקיחדשות, מקור החדשות החופשי

26 בפברואר 2008
7 חודשים אחרי הגשת העתירות נגד עסקת הטיעון שערכה פרקליטות המדינה עם משה קצב בפרשת ההאשמות המיניות הכריע בית המשפט העליון בנושא ואישר את הסדר הטיעון. ההכרעה נפלה על חודו של קול, כאשר נשיאת בית המשפט דורית בייניש ואדמונד לוי בדעת המיעוט כי יש לדחות את העסקה. למולם נצבו השופטים אילה פרוקצ'יה, אשר גרוניס ואליעזר ריבלין אשר פסקו כי יש לקבל את ההסדר עליו חתם קצב, וכולל סעיפי אישום פחותים ביותר לעומת האישומים המקוריים למולם ניצב - אשר כללו אף אונס.

השופט לוי: צורך בבירור האמת[עריכה]

על אף שאושרה עסקת הטיעון מתח בית המשפט ביקורת חריפה על היועץ המשפטי לממשלה - מני מזוז על פעולותיו במהלך הפרשה. למעשה, קבעה דעת הרוב כי על אף שההתנהלות לא הייתה מושלמת - הרי שיש לאשר את עסקת הטיעון. במהלך הדיונים טענו מזוז ופרקליטות המדינה כי אין בידיהם התשתית הראייתית להרשעת קצב. על הדברים נמתחה ביקורת עוד במהלך הדיונים הארוכים בבג"ץ. בין השאר העלה חבר השופטים השאלה הנוקבת האם, עקב הפרופיל הגבוה של המשפט, לא העלו את הרף בבחינתם האם ניתן להשיג הרשעה בעבירות אשר יוחסו לקצב, כדי להמנע מאפשרות בה יזוכה.

בדעת המיעוט כתב השופט לוי כי דווקא עקב הפרופיל הגבוה של המשפט - דווקא עקב מעמדו של קצב כנשיא מדינת ישראל - הרי ש"הצורך בבירור האמת ניכר במיוחד". בדעת הרוב הועברה ביקורת על התנהלותו של מזוז במהלך הפרשה, ונאמר כי הליך קבלת ההחלטות לא היה סדיר דיו. על אף ביקורת זו, כאמור, דעת הרוב קיבלה ואישרה את עסקת הטיעון.

להחלטה נתלוו התגובות הצפויות מבין הצדדים. המתלוננות, אשר עתירותיהן לשפוט את קצב על ההאשמות אשר הן מייחסות לו נדחו, טענו לאוזלת יד וחולשה של המערכת המשפטית, ואף הן הרבו לבקר את מזוז והתנהלותו. מנגד פרקליטי קצב היו מרוצים מן הכרעת חבר השופטים וברכו עליה. לדבריהם, יש להתנצל בפני קצב על הפרשה הארוכה.

המאבק הבא - קלון[עריכה]

המאבק המשפטי הבא בפרשה יחל ביום חמישי בבית המשפט השלום בירושלים, בו ינוהל המשפט עצמו. על פי העסקה עליה חתמו הפרקליטות וקצב, הנשיא לשעבר יואשם ויודה בהטרדה מינית, ביצוע מעשה מגונה שלא בהסכמה ובהטרדת עד. עסקת הטיעון לא קבעה את גזר הדין שיוטל על קצב, וכמו כן שאלה נוספת אשר עלתה במהלך הדיונים בבג"ץ - האם יוטל על קצב קלון בעקבות האישומים.

במהלך הדיונים בבג"ץ הודיעה הפרקליטות כי זו אכן כוונתם, אך מנגד העירה נשיאת בית המשפט בייניש כי כתב האישום המתוקן על פי עסקת הטיעון אינו חמור דיו. בין השאר השוותה בייניש את כתב האישום לזה בו הורשע חיים רמון, עליו הוטלו עבודות שירות ולא קלון. עורכי הדין של קצב הודיעו כבר אז, וחזרו על הדברים היום, כי עמדתם היא שהאישומים אינם מספיקים להטלת קלון.

ראו עוד[עריכה]

מקורות[עריכה]