חוסל בכיר חזבאללה עימאד מורנייה בדמשק; חזבאללה: פעולה של ישראל
13 בפברואר 2008
בשעת לילה מאוחרת התעוררו תושבי שכונת כפר סוסא אשר בדמשק לקול פיצוץ עז. במשך שעות ארוכות מהות הפיצוץ לא הייתה ברורה, עד אשר הבוקר נודע כי בפיצוץ נהרג בכיר חזבאללה, המחבל עימאד מוע'ניה. מורנייה, על פי מספר דיווחים, נהרג בפיצוץ מכונית תופת עמוסת חומרי נפץ. הוא נכח בטקס בבית ספר איראני בקרבת מקום לציון 29 שנים למהפכה המוסלמית במדינה, ולטענת גורמים בסוריה - לצידו היו בכירים אחרים בחזבאללה ובחמאס, אשר אולי היו מטרות נוספות.
מחבל מבוקש
[עריכה]מוע'ניה החל את הקריירה הטרוריסטית במלחמת האזרחים בלבנון בשורות ארגון הפת"ח, ולאחר מכן בכוח 17 של הארגון. בשנת 1982, לאחר שהפת"ח נטש לתוניס, עבר מורנייה לארגון החזבאללה. והפך למקורב למזכ"ל הארגון חסן נסראללה. מוע'ניה היה חבר ב"מועצת השורא המחליטה", שמנהלת את חזבאללה, תחת השם הבדוי "ג'ואד נור א-דין" ונחשב לסגנו של נסראללה.
תחת מוע'ניה ביצע הארגון מספר פעולת טרור גדולות כנגד מטרות אמריקאיות וישראליות. בין הבולטות שבהן תקיפת מטה חיל הנחתים האמריקני והשגרירות האמריקנית בביירות, חטיפת מטוס TWA וחטיפות רבות אחרות של אזרחים בבלבנון. כמו כן הוא חשוד עיקרי בפיגועים נגד הקהילה היהודית בבואנוס איירס, בהם נהרגו יותר ממאה בני אדם. שמו נקשר אף בחטיפת החיילים בהר דב, פרשת טננבוים וחטיפת אהוד גולדווסר ואלדד רגב - אשר הובילה לפרוץ מלחמת לבנון השנייה.
מעשיו של מוע'ניה הובילו במהרה להכנסתו לרשימת המחבלים המבוקשים ביותר בעולם, ומספר ארגונים, בהם האינטרפול, ביקשו לעצרו בעוון פשעיו השונים. ארצות הברית אף הציעה עליו פרס של 5 מליון דולר ללוכדו.
האשמות כלפי ישראל
[עריכה]ארגון החזבאללה מיהר להאשים את ישראל כאחראית לחיסול. כך גם איראן וחברי פרלמנט סורים. שר הפנים הסורי הגדיל לכנות החיסול כ"פעולת טרור". בכיר לשעבר ב-CIA, סוכנות הביון האמריקנית, מסר לכתב Ynet כי אכן סביר שישראל עומדת מאחורי המהלך. מנגד, בישראל עצמה מכחישים כל קשר ושומרים על שתיקה בנושא. הודעת לשכת ראש הממשלה בנושא שוחררה בצהריים, וטענה כי "ישראל מבררת את הדיווחים מלבנון ומסוריה באשר למותו של בכיר חזבאללה, ולומדת לראשונה את הפרטים העולים מהם, כפי שנמסרים בתקשורת בשעות האחרונות".
עם זאת, לא מכחישים בישראל כי שמחים על החיסול ומספר בכירים התבטאו כי מדובר בהישג גדול במלחמה בטרור. גם בארצות הברית נשמעו אמירות דומות מצד בכירים בממשל ומיהרו לברך על החיסול.
מקורות
[עריכה]- יואב שטרן, יוסי מלמן וסוכנויות הידיעות, "ארה"ב: העולם טוב יותר אחרי חיסול מורנייה", הארץ, 13 בפברואר 2008
- רועי נחמיאס ועלי ואקד, בהשתתפות דודי כהן, "החשבון נסגר: עימאד מורנייה חוסל בדמשק", ynet, 13 בפברואר 2008
- ברק רביד ויובל אזולאי, "לשכת רה"מ: ישראל דוחה הניסיון לייחס לה מעורבות בחיסול מורנייה", הארץ, 13 בפברואר 2008
- יצחק בן חורין, "בכיר לשעבר ב-CIA: מורנייה חוסל בידי המוסד", ynet, 13 בפברואר 2008
- רועי נחמיאס, "סוריה: ההתנקשות במורנייה - פעולת טרור פחדנית", ynet, 13 בפברואר 2008
- הערך עימאד מוע'ניה מתוך ויקיפדיה העברית.