לדלג לתוכן

טירונים ומפקדים סירבו לסייע לפינוי השוק בחברון והועמדו לדין משמעתי

מתוך ויקיחדשות, מקור החדשות החופשי

6 באוגוסט 2007
הרוחות החלו גועשות היום (שני) בקרב צה"ל, המערכת הפוליטית וישיבות ההסדר לקראת הפינוי הצפוי למחר של משפחות יהודיות מהשוק בחברון. שיאו של היום היה בהכרזת 38 חיילים מחטיבת כפיר, רובם טירונים אשר יועדו להצטרף לגדוד דוכיפת אשר בחטיבה, כי לא יסכימו להחליף את שוטרי מג"ב בתפקידיהם שבשגרה בזמן שאלו ילכו לפנות המשפחות היהודיות מאזור השוק. בין הסרבנים היו גם מפקדים בבסיס הטירונים אשר היו אמורים להתלוות לפקודיהם. רוב החיילים אשר הצהירו כי יסרבו הם חיילי ישיבות ההסדר.

במהלך היום החלה הדרמה להתפתח. הפגנות של ארגונים שונים המתנגדים לפינוי הגיעו אף לשערי בסיסי צה"ל ומספר חברי כנסת ורבנים הגיבו על הדברים, לרוב בגינוי ביצוע הפינוי המתוכנן. בין השאר אף הוצע פרס כספי בסך 600 דולרים עבור חיילים אשר יסרבו להשתתף בפינוי, אך לא נודע כל קשר בין ההצעה הכספית לאירועי היום הסוערים.

בסופו של יום נתברר כי מתוך ה-38 הסרבנים, נותרו רק 12, זאת לאחר שיחות ארוכות בין המפקדים לחיילים בהן הובהרה, לטענת דובר צה"ל, כי הדבר יחשב לסירוב פקודה ויתייחסו לכך בחומרה. חלק מהחיילים "התחמקו" מהפינוי לאחר שקיבלו ימי מחלה, אך, כאמור, 12 התמידו בסירובם ללא אמתלה שכזו, בהם שני מפקדים. תריסר הסרבנים שנותרו הועמדו לדין בהוראת ראש פיקוד מרכז האלוף גדי שמני. על הטירונים, אשר נשפטו בפני מפקד בסיסם, נגזרו ארבעה שבועות מחבוש. שני מפקדי הכיתות אשר התמידו בסירובם נשפטו בפני מפקד חטיבת כפיר. כל הסרבנים יועברו מתפקידיהם כלוחמים בהוראת האלוף שמני.

מספר משפחות התנחלו בבתים ריקים בשוק הסיטונאי בחברון לאחר רצח התינוקת שלהבת פס ב-26 במרץ 2001 וקראו להם שכונת "מצפה שלהבת". לטענתם הם נכנסו לבתים נטושים שהיו רכוש יהודי שנגזל בטבח חברון במאורעות תרפ"ט בשנת 1929. הבתים נמצאים כיום בבעלות יהודית. המדינה הגיע להסכם פשרה בו יתפנו המשפחות מרצונן ובתמורה יוסדר ההעברת הבתים ליהודים והצבת נוכחות יהודית בהם, אך היועץ המשפטי לממשלה מני מזוז הורה על ביטול ההסכם ובג"צ הורה לפנות את המשפחות, שבעקבות הביטול חזרו לבתים.

מקורות

[עריכה]