מדעני נאס"א ראו פיצוץ על פני הירח

מתוך ויקיחדשות, מקור החדשות החופשי

6 בינואר 2006

האסטרונאוט באז אולדרין צועד על הירח; צולם על ידי ניל ארמסטרונג.

מדעני נאס"א חזו באירוע נדיר של פיצוץ על פני הירח שנגרם על ידי התנגשות מטאורואיד שנלכד בכוח הכבידה והוסט לכיוונו.

במהלך חודש נובמבר 2005 חזו מדעני נאס"א בארוע נדיר של התנגשות מטאורואיד על פני הירח. הפיצוץ היה שווה בעוצמותו לפיצוץ של חומר נפץ מסוג TNT במשקל של 70 ק"ג, ואחד המדענים שהיה עד להתנגשות העריך כי הדבר יצר מכתש חדש על פני הירח ברוחב של 3 מטר ובעומק של 0.4 מטר.

על-פי ויקיפדיה [1], האנציקלופדיה החופשית, מטאורואיד הוא גוף שמימי קטן (מגודל של גרגר אבק ועד סלע בגודל מטרים בודדים) הנע בתוך מערכת השמש.

המדענים סבורים כי מקור המטאורואיד הוא ממטח ה"טאורידים" שעברו ליד כדור הארץ בסוף חודש אוקטובר ובתחילת נובמבר. נראה כי אחד המטאורואידים הללו נתפס בכוח הכבידה של הירח והוסט לכיוונו; המטאורואיד התנגש בפני השטח של הירח בפיצוץ אדיר ויצר שם מכתש חדש. בניגוד לכדור הארץ, ששכבת האטמוספירה שלו מאדה את המטאורואידים הקטנים עוד לפני שהם מגיעים לפני השטח, לירח אין מגן כזה ולכן כל מטאורואיד משאיר "צלקת" נוספת על פניו.

את ההתנגשות "תפסו" המדענים בזמן שניסו טלסקופ חדש לניטור התנגשויות על הירח, ומצלמת הוידאו שמחוברת למסך תיעדה את ההתנגשות. ב-7 בנובמבר, היום הראשון בו נוסה הטלסקופ החדש הוא תיעד את האירוע הנדיר.

מאז הלאונידים של שנת 2001 מדענים לא עסקו רבות בניטור התנגשויות על הירח, ואולם מאז שנאס"א הכריזה כי בכוונתה לחזור לכוכב עד שנת 2020, הוחלט לחקור יותר את הירח ולנסות ללמוד כמה שניתן. הבנת ארועים מהסוג הזה על הירח עשויה להוביל לפיתוחים חדשים שיוכלו לעזור להגן על האסטרונאוטים במשימות החלל העתידיות של נאס"א לירח.

מקורות[עריכה]