לדלג לתוכן

מחסור במזון בדרום אסיה

מתוך ויקיחדשות, מקור החדשות החופשי

10 בינואר 2008

דוכן מזון באפגניסטן

מחירי החיטה והאורז המאמירים גורמים למחסור במזון במדינות דרום אסיה.

בפקיסטן משתרכים תורים ארוכים לפני חנויות המזון והמחירים זינקו. מחיר החיטה, מרכיב בסיסי במזונם של הפקיסטנים, הגיע לשיא של כל הזמנים בשווקי העולם, והדבר מתבטא גם בהתייקרות בשוק המקומי. מחיר ק"ג אחד של קמח מחיטה הגיע ל-60 רופיות, כדולר אחד, כאשר שכרו היומי של פועל הוא כ-100 רופיות. בכירים בפקיסטן טוענים שייצור החיטה בפקיסטן עולה על הצריכה, והסיבה למחסור היא בשרשרת האספקה הלא-יעילה, באגירת חיטה אצל הצרכנים ובהברחות אל מחוץ למדינה. המהומות שהתרחשו בעקבות ההתנקשות בבנזיר בוהטו גרמו למחסור נקודתי והקפיצו את המחירים, אך כאשר שככו המהומות המחירים לא חזרו לקדמותם. הפסקות חשמל ממושכות פוגעות בתפקודן של טחנות הקמח ואפשר שהן חלק מהסיבה למצב.

גם באפגניסטן השכנה מאמירים מחירי החיטה ומוצרי יסוד אחרים. אפגניסטן אינה מגדלת די חיטה לצרכיה ונזקקת לייבוא גם במצב תקין, אך חוסר היציבות הביטחוני העמוק שהמדינה שרויה בו, שבע שנים לאחר פלישת כוחות נאט"ו, מחמיר עוד יותר את המצב. איכרים רבים נטשו את גידול החיטה ועברו לגידול פרג לייצור אופיום, שרווחיותו רבה יותר. המחסור גרם לכך שמחיר כיכר לחם עלה באזורים מסוימים פי שניים ואף פי ארבעה ממחירו אשתקד, וצרכי הקיום הבסיסי נמצאים מעבר להישג ידם של תושבים עניים רבים. שר המסחר של אפגניסטן פנה בשבוע שעבר לקהילה הבינלאומית בבקשה לסיוע באספקת חיטה ומוצרי יסוד.

גם בנגלדש סובלת ממצוקת מזון. במדינה זו מרכיב המזון הבסיסי הוא האורז גם מחיר האורז כמו מחיר החיטה האמיר בשווקי העולם, ונוסף על כך נפגעו קשות היבולים בשל גשמי מונסון כבדים.

בנגלדש הודיעה על תוכנית קיצוב, שבמסגרתה יוקצו לכל תושב עד שלושה ק"ג של אורז מדי יום במחיר נמוך משמעותית ממחיר השוק.

מקורות

[עריכה]