לדלג לתוכן

נמשכת המתיחות עקב פריצת הגבול בין הרצועה למצרים

מתוך ויקיחדשות, מקור החדשות החופשי

26 בינואר 2008

רצועת עזה
רצועת עזה

נמשכת המתיחות הגבוהה עקב פריצת הגבול בין מצרים לרצועת עזה לפני מספר ימים על ידי הפלסטינים ברצועה. ציר פילדלפי נפרץ, כזכור, על ידי כוחות חמאס על רקע המצור הכלכלי שהוטל על הרצועה על ידי ישראל ומצרים. מאז אלפי פלסטינים נהרו למצרים מהרצועה באורח כמעט בלתי מבוקר. לטענת הפלסטינים מטרת ירידה זו למצרים היא להצטייד במזון, תרופות ודלק, אשר עקב המצור הגיעו לידי מחסור חמור ברצועה.

במהלך סוף השבוע טענו גורמי ביטחון במצרים כי יסגרו הפירצות אשר נעשו בגדר הגבול בין הרצועה לשטחם עד ערב שבת, אך הדבר לא התרחש עד כה. גם האולטימטום אשר הציבה מצרים לכל הפליטים הפלסטינים - כי יעזבו את שיטחה עד 19:00 ביום שישי, עבר מבלי שהפליטים שעו לאזהרותיה של מצרים. נסיונות המצרים לתקן הפירצות נתקלו בהתנגדות עזה מצד הפלסטינים, גם כאשר אלו השתמשו בזרנוקי מים בנסיון לפזר ההתקהלויות. ובעודם סוגרים פרצה אחת - בולדוזר מהצד הפלסטיני פתח אחת אחרת.

מצרים: עשרות שוטרים נפצעו

[עריכה]
מובארק. מברך את אחיו הפלסטינים, אך לא על חשבון בניו

כלי התקשורת ציטטו היום בכירים בממשל המצרי באומרם כי תנועת הפלסטינים בין הרצועה למצרים תשאר בעינה עד אשר "יצליחו לספק את צרכיהם, ולהצטייד באוכל ומוצרים". עם זאת, מספר נסיונות מצד הרשויות המצריות לווסת את המעבר הסתיימו בתקריות אש. כך, לדוגמה, עשרות שוטרים ושומרים מצרים נפצעו היום בעת שניסו לעצור שיירת מכוניות שביקשה לעבור למצרים מהרצועה. במקרה אחר טענו עדים כי פעילי חמאס ירו אל עבר כלבי משטרה מצרים.

נשיא מצרים חוסני מובארק אמר היום כי העם המצרי מרחיב את ידו ל"אחינו הפלסטינים", אך לא על חשבון "בנינו". בזאת קרא מובראק לפליטים הפלסטינים שלא להקלע למהומות, תגרות וקרבות כנגד כוחות הבטחון המצרים. לדברי מובארק, דיון שערך עם ראש ממשלת ישראל אהוד אולמרט ואהוד ברק, שר הביטחון, הביא לחידוש אספקת הדלק והחשמל לרצועה, שהיו העילה לפריצת הגבול. במקביל, דיווחים בתקשורת מגלים כי כוחות מצרים מנסים לפעול כנגד בעלי בתים ומלונות מצרים אשר ביקשו לארח פלסטינים.

אולי בשל העימותים בין הכוחות המצרים לפליטים, גורמים במצרים פנו לישראל בבקשה להסיר המצור על הרצועה כדי לפתור המשבר ולעצור את נהירת הפלסטינים באלפיהם לשטחם. גורמים במערכת הביטחון הישראלית דרשו כנגד שמצרים תסייע לעצור את ירי הקסאם מהרצועה אל עבר שטח ישראל. יש לציין כי מאז שנפרץ הגבול חלה ירידה חדה בהיקף מטחי הקסאם, אשר זמן קצר לפני הפריצה הגיעו לעשרות רקטות ביממה.

ישראל: הפגנות, הזדהות וחשש מפיגועים

[עריכה]

מנגד, בישראל נערכים כוחות הביטחון מחשש לנסיון ארגוני הטרור לנצל המצב לטובתם וכנגד ישראל. צה"ל התריע בכלי התקשורת שלא לבקר באזורי תיור ומסלולי טיולים באזור הנגב ליד גבול מצרים לאחר שהערכות העלו האפשרות כי גורמי טרור ברצועה יתערו באוכלוסיית הפליטים, יעברו לחצי האי סיני ומשם ינסו לחצות הגבול בחזרה לישראל, בדומה לפיגוע ההתאבדות באילת לפני כשנה. האזורים שנסגרו לכניסת ישראלים כוללים, בין השאר, את חולות עגור בחלוצה, אזור באר מילכה, אזור עזוז, הר חריף, בורות לוץ, נחל עקרב, נחל אילות, הר רמון, מעבר ערוד, הר שגיא, הר כרכום, שער צניפים, הר אילת, עין נטפים אשר בנחל נטפים (סמוך להר שלמה), נחל צפחות, נחל שלמה, נחל יהושפט, נחל גשרון, נחל שני והקניון האדום אשר בו.

אורי אבנרי

הוראות מערכת הביטחון נשמעו בכלי התקשורת, אך בין אלו נשמעו גרסאות סותרות לגבי מהותן. חלק מכלי התקשורת דיווחו כי צה"ל סגר את האתרים, כמו גם את כביש 10 הסמוך לגבול. נציגי רשויות השלטון המקומיות כבר החלו להתראיין לכלי התקשורת ולמחות על הדבר, אך עם הזמן התברר כי לטענת בעלי אתרי התיירות ואף תושבי האזור - להם לא נמסר דבר ובפועל - גם לא קרה דבר. תושבי האזור שרואיינו במהלך היום מסרו כי לא הורגשה כל עלייה בהערכות הצבאית ליד הגבול כדי למנוע אותן חדירות מפניהן הזהירו. כביש 10, לטענת מספר תושבים, נותר פתוח לכלי רכב.

מהזווית האזרחית, כאלף מפגינים, בעיקר אנשי שמאל, הגיעו היום לעצרת כנגד המצור אשר הושת על הרצועה. בין המפגינים גם העיתונאי אורי אבנרי, אשר אמר "לפני שלושה ימים נפלה פה חומה, כמו שנפלה חומת ברלין, כמו שתיפול חומת ההפרדה וכמו שייפלו כל החומות והגדרות בארץ הזו. המצור הלא אנושי שמוטל על ידי כולנו נמשך". המפגינים הביאו עימם מוצרי יסוד במטרה להעבירם לרצועה. באקט נוסף של מחאה החשיכה עיריית אום אל פאחם את בתי תושביה כהזדהות עם תושבי רצועת עזה.

הפלסטינים: הפת"ח והחמאס חושבים על היום שאחרי

[עריכה]

ובעוד שבמצרים ובישראל מנסים הרשויות לטפל במצב הנוכחי, גורמים פלסטינים מנסים לחשוב על העתיד. הן החמאס, השולט ברצועת עזה, והן הפת"ח, השולט בגדה ומנסה לבסס עצמו כממשל הרשמי של הרשות הפלסטינית, מציעים את עזרתם בניהול מעבר רפיח להבא, כך שיהיה בשליטתם, לפחות באופן חלקי. רפיח, אשר חלקה הפלסטיני הוא מקום פרצות הגדר וחלקה המצרי הוא אשר קולט את ההמונים, נמצאת בשליטת החמאס בכל מובן מאז זה השתלט על הרצועה.

אבו מאזן. שולל מו"מ עם החמאס

הצעתו של אבו מאזן, נשיא הרשות, תוגש לאהוד אולמרט מחר בפגישתם. ככל הנראה מבקש אבו מאזן להעביר את האחריות לניהול ופיקוח הגבול בין מצרים והרצועה לידי ארגון הפת"ח והרשות. הרעיון לאו דווקא יהיה פרקטי, שכן חמאס, השולט ברצועה וטוען כי הוא המייצג הלגיטימי של העם הפלסטיני, מתנגד בכל תוקף להצגות שלטון שכאלו מצד הרשות. בכל הקשור למשא ומתן בין שני הארגונים כדי לאפשר נורמליזציה כלשהי, את זאת פסל אבו מאזן מכל וכל.

כאמור, ארגון החמאס מיהר להגיש גם הצעה משלו, אך לא לישראל כי אם לרשויות המצריות. דובר ארגון החמאס, אבו זוהרי, טוען כי ארגונו מבקש לתאם את התנהלות מעבר רפיח עם השלטונות המצרים ואומר כי הנושא פתוח מבחינתם למשא ומתן. אבו זוהרי לא פירט את תנאיו של החמאס בדבר אלו דברים יבקש לקבל לידיו ואלו יותיר בידי המצרים. אבו זוהרי כי ציין בדבריו כי הפלסטינים ישובו לבתיהם אשר ברצועה לפי החלטת מצרים, זאת על אף שעד כה הדבר לא התבצע.

מקורות

[עריכה]
הקניון האדום. האם אכן נסגר?