נשיא ארצות הברית יוכל לאשר מתקפת סייבר גדולה
4 בפברואר 2013
על פי דו"ח חשאי שחובר על ידי ועדת לבחינת השימוש הגובר של ארה"ב בכלי נשק מקוונים, עולה כי נשיא ארה"ב ברק אובמה, זקוק לסמכויות נרחבות יותר בנושא של לוחמת סייבר וכי יש לאפשר לו להורות על ביצוע מתקפת מנע במידה ותהיינה ראיות עתידיות לכך שמתוכננת כנגד ארצות הברית מתקפה דיגיטלית רחבת היקף כלפיה.
החלטה זו נובעת משורת החלטות שהתקבלו בתקופה האחרונה, כאשר הממשל האמריקאי מתכוון לאשר כללים ראשונים לפיהם, הכוחות המזוינים של ארצות הברתי יוכלו להתגונן מפני מתקפה מקוונת ולהגיב אליה. המדיניות החדשה עשויה לקבוע את היכולות שבידי סוכנויות המודיעין וסמכויותיהן לערוך חיפושים ברשתות מחשבים רחוקות בניסיון לאתר התקפות מתוכננות כנגד ארה"ב, או, במידה והנשיא מאשר, לתקוף יריבים באמצעות תוכנות זדוניות – גם אם לא הוכרזה מלחמה.
כלי הנשק המקוונים נמצאים במוקד מירוץ החימוש החדש ואולי גם המורכב ביותר שמתנהל בימים אלה. הפנטגון יצר פיקוד סייבר חדש, ולוחמה מקוונת היא אחד מהחלקים היחידים בתקציב של צבא ארה"ב שצפוי לגדול. בכירים בממשל האמריקאי אומרים שמדיניות הסייבר החדשה נקבעה לפי עשור של ניסיון בלוחמה בטרור, בייחוד בחלוקת האחריות בין הצבא לסוכנויות המודיעין בשימוש בכלי נשק מקוונים.
לפי הכללים הקיימים, הצבא האמריקאי מורשה לצאת בגלוי למשימות לוחמה בטרור במדינות מולן ארה"ב פועלת על פי כללי המלחמה, כדוגמת אפגניסטאן. אולם לסוכנויות המודיעין באמריקה יש גם סמכות לצאת לתקיפות מל"טים חשאיות ופעולות קומנדו במקומות כמו פקיסטאן ותימן, שאינן אזורי מלחמה מוצהרים, כאשר תוצאותיהן של פעילויות אלה כבר עוררו מחאה רבה.
הביקורת הרבה על מדיניות זו טוענת כי ישנם אף גורמים מתוחכמים שאינם מדינות, כמו טרוריסטים או ארגוני פשע, שיכולים ליזום מתקפות, ולעתים קשה לזהות מי אחראי למתקפה. מבקרים שונים טוענים שיועצים וקבלנים פרטיים הקשורים לתחום לוחמת המחשוב מתאמצים להפריז בעוצמת איום הסייבר, בתקווה לגרוף מיליארדים.
ועדת הבדיקה החליטה בחפזון שכלי נשק מקוונים הם כה רבי עוצמה (כדוגמת כלי נשק גרעיניים) שהשימוש בהם חייב להיעשות באישור ישיר של המפקד העליון של צבא ארצות הברית, כשיוצא דופן אפשרי אחד הוא תקיפות טקטיות מדויקות, כמו שיבוש מערכת הגנה אווירית בעת מבצע נגד אויב.
מקורות
[עריכה]- "ארה"ב: רק הנשיא יוכל לאשר מתקפת סייבר משמעותית", הארץ, 3 בפברואר 2013