ספילברג פרש מתפקידו כיועץ לאולימפיאדת בייג'ינג: "מצפוני לא יתיר לי להמשיך בעבודה כרגיל"
14 בפברואר 2008
הגיבוי שמעניקה סין לבעלת בריתה סודאן גובה מחיר לא צפוי: הבמאי האמריקני סטיבן ספילברג פרש מתפקידו כיועץ אמנותי לאולימפיאדת 2008 בביג'ינג, במחאה על כך שסין אינה עושה די כדי ללחוץ על סודאן לסיים את הסבל המתמשך בחבל דארפור. הבמאי האמריקני עטור הפרסים נשכר ב-2006 כדי לייעץ למארגנים של טקסי הפתיחה והסיום של האולימפיאדה.
"מצפוני לא יתיר לי להמשיך בעבודה כרגיל" אמר ספילברג בהודעתו לתקשורת "...עליי לעשות כל שאוכל כדי לעזור לשים קץ לפשעים נגד האנושות שעדיין מתרחשים בדארפור". הוא הוסיף כי סודאן נושאת בעיקר האחריות למעשים, אך הקהילייה הבינלאומית ובעיקר סין צריכות לעשות יותר.
לפחות 200,000 בני אדם, לפי ההערכות הממעיטות ביותר, נהרגו בסכסוך בדארפור וכשני מיליון נעקרו מבתיהם. הסכסוך החל לפני חמש שנים, והמצב רק הולך ומחמיר.
סודאן היא מדינה בעלת עתודות נפט גדולות. שני שלישים מתפוקת הנפט שלה נמכרים לסין, המשוועת לאנרגיה לצרכי הצמיחה המואצת בתחומה, וסין אף מממנת השקעות גדולות בתשתית הנפט בסודאן. סין מצדה היא ספקית הנשק העיקרית של ממשלת סודאן, ומגנה על סודאן במועצת הביטחון של האו"ם, תוך שימוש בזכות הווטו שלה כאחת מחמש החברות הקבועות במועצה. מדיניות זו של סין גוררת לחץ הולך וגובר במערב, שעתיד אף להתעצם לקראת האולימפיאדה.
תגובות
[עריכה]ממשלת סין והוועד האולימפי הסיני טרם הגיבו על הודעתו של ספילברג.
הוועד האולימפי הבינלאומי הודיע כי ההחלטה היא עניין אישי של ספילברג, והמשבר בדארפור הוא עניינו של האו"ם. תנועות מורדים בדארפור שיבחו את מעשהו של ספילברג, ודוברים מטעמן טענו כי זהו בדיוק סוג המעשים שנדרש כדי להשפיע על סין לשנות את מדיניותה כלפי סודאן. השחקנית מיה פארו, הפעילה למען הפליטים בדארפור, שיבחה את ספילברג על החלטתו, שנפלה בחלקה כתוצאה משכנוע מצדה.
מקורות
[עריכה]- "Spielberg in Darfur snub to China", BBC, 13 בפברואר 2008
- "Spielberg Steps Down as Consultant to Beijing Olympics", Voice of America, 13 בפברואר 2008