עזרה:דו-כיווניות
בעת שילוב של טקסט עברי, הנכתב מימין לשמאל, עם טקסט בשפות שנכתבות משמאל לימין, כגון אנגלית, או עם מספרים. האלגוריתם הזה מצליח להציג מחרוזות רבות נכון באופן אוטומטי, אבל לעיתים אינו יודע להציג נכון צירופי אותיות מסוימים ללא "רמזים" מהאדם הכותב ולעיתים בעת כתיבה נוצרות בעיות כיווניוּת: אותיות, מספרים וסימני פיסוק אינם מוצגים בסדר הרצוי ו"קופצים" לקצה האחר של המילה או של המשפט. האלגוריתם מאפשר לכותב להגדיר במדויק את סדר התצוגה בשתי דרכים עיקריות: תווי הכיווניות RLM ו־LRM והגדרות כיווניות באמצעות תגי HTML. בוויקיחדשות אפשר לעשות את שני הדברים באמצעות תבניות של מדיה־ויקי ללא צורך ללמוד קודים לטיניים, אולם צריך להבין את המקרים השונים שיש להשתמש בהם בכל שיטה.
התמודדות עם בעיות כיווניות בעת עריכת קוד ויקי
[עריכה]הפתרונות המתוארים בדף הזה מתייחסים בעיקר לתצוגת הערך לקוראים, אך הם פותרים בעיות כיווניות גם בעריכת קוד המקור.
בוויקיחדשות העברית חלון העריכה מיושר מימין לשמאל. כאשר יש צורך לכתוב משהו משמאל לימין, למשל משפט בצרפתית או נוסחה מתמטית, אפשר להפוך באופן זמני את כיוון הכתיבה. בדפדפן פיירפוקס זה נעשה על ידי לחיצה על Ctrl-Shift-X וברוב הדפדפנים האחרים – על ידי Ctrl-Shift.
הדרך הנוחה ביותר לכתוב טקסט שמכיל שילובי אותיות בעייתיים היא להשתמש בתבנית הכיווניות {{כ}}, שעוזרת להציג את הדברים בסדר הנכון. נניח שרוצים לכתוב את הטקסט הבא:
אם מקלידים את הטקסט כלשונו ולפי הסדר, הערך יופיע כך:
ואילו בחלון העריכה הטקסט ייראה כך:
* ישראל ישראלי (ב[[אנגלית]]: Israel Israeli; [[3 בינואר]] [[1900]] – [[21 במרץ]] [[1976]]) היה צייר.
– וזאת אף־על־פי שהטקסט הוקלד לפי הסדר שבו המילים צריכות להופיע. הסיבה לכך היא בלבול הסדר בין השם האנגלי ובין התאריך. במצב זה קשה מאוד להקליד בחלון העריכה בצורה נכונה, ואם רוצים להקליד את תו הכיווניות הבלתי־נראה, קשה למצוא את המקום הנכון לכך.
דרך פשוטה לפתור את הבעיה היא להשתמש בתבנית הכיווניות {{כ}} בכל מיקום בעייתי, מראש בזמן ההקלדה. כלומר, ברגע שרואים שתו מסוים גורם בלגן (במקרה הזה, הספרה "3" בתאריך), למחוק אותו כך שהתצוגה תחזור למצב תקין, להוסיף את תבנית הכיווניות, {{כ}}, ולהמשיך לכתוב. בסוף הכתיבה הקוד יוצג כך:
ובחלון העריכה הוא יהיה נוח לעבודה, כך:
* ישראל ישראלי (ב[[אנגלית]]: Israel Israeli{{כ}}; [[3 בינואר]] [[1900]] – [[21 במרץ]] [[1976]]) היה צייר.
הסבר מפורט על המהות של {{כ}} מופיע בהמשך וכן בערך תו כיווניות.
הגדרת טקסט בתור טקסט משמאל לימין
[עריכה]לעיתים קרובות אין צורך להגדיר טקסט בתור טקסט שכתוב משמאל לימין, מכיוון שהאלגוריתם יודע להציג אותו טוב בעצמו. למשל, אפשר לרשום "אייזק ניוטון (Isaac Newton)" בלי שום הגדרות נוספות, מכיוון שמדובר במחרוזת פשוטה.
כן יש צורך להגדיר את הכיווניות, כאשר סימני הפיסוק אינם מופיעים כראוי. למשל, כשרושמים בתוך פסקה עברית את השם של האלבום Help!, סימן הקריאה אמור להופיע מימין לשם, אך מכיוון שאחריו יש אות עברית, הוא יופיע משמאל לשם – "Help!". אפשר לפתור את זה על ידי הגדרת כל המחרוזת בתור מחרוזת משמאל לימין באמצעות התבנית {{משמאל לימין}}:
- קוד:
האלבום {{משמאל לימין|''Help!''}} יצא בשנת 1965
- תוצאה: האלבום Help! יצא בשנת 1965
פסקה משמאל לימין – מובאות וביבליוגרפיות
[עריכה]אפשר גם להגדיר פסקה שלמה או מספר פסקאות בתור טקסט שנכתב מימין לשמאל. זה שימושי בדרך כלל למובאות ארוכות ולביבליוגרפיות של ספרים לועזיים. לשם כך אפשר להשתמש בתבנית {{ltr}}:
דוגמה עם ביבליוגרפיה – קוד:
{{ltr|
# Palsgraf v Long Island R.R.C., 162 N.E. 99 N.Y.1928
# Mrs. Jacob Siegler, Individually and as Administratrix, Petitioner, v. Aaron L. Kuhlman et al. Respondents, 81W.N.2d 448 1972
# Boomer v Atlantic Cement Co. 257 N.E.2d 870 NY. Ct. App. 1970
}}
תוצאה:
- Palsgraf v Long Island R.R.C., 162 N.E. 99 N.Y.1928
- Mrs. Jacob Siegler, Individually and as Administratrix, Petitioner, v. Aaron L. Kuhlman et al. Respondents, 81W.N.2d 448 1972
- Boomer v Atlantic Cement Co. 257 N.E.2d 870 NY. Ct. App. 1970
דוגמה למובאה ארוכה – קוד:
{{ltr|<poem>O Captain! my Captain! our fearful trip is done,
The ship has weathered every rack, the prize we sought is won.</poem>}}
תוצאה:
O Captain! my Captain! our fearful trip is done,
The ship has weathered every rack, the prize we sought is won.
למובאות מתאימה גם התבנית {{ציטוט}} עם הפרמטר "אנגלית". דוגמה:
קוד:
{{ציטוט|מרכאות=כן|אנגלית=כן
|מקור=Walt Whitman, Leaves of Grass
|תוכן=<poem>O Captain! my Captain! our fearful trip is done,
The ship has weathered every rack, the prize we sought is won.</poem>
}}
תוצאה:
O Captain! my Captain! our fearful trip is done, |
||
-- Walt Whitman, Leaves of Grass |
פתרון בעיות נקודתיות על ידי תווי כיווניות
[עריכה]תווי הכיווניות הם תווים שמתנהגים כמו אותיות, אבל אינם נראים על המסך. הדרך הפשוטה להזין אותם היא שימוש בתבניות {{כ}} ו־{{D}}. (ניתן גם להזין אותם כתווי יוניקוד ממש או כישויות HTML – מימין לשמאל: ‏, משמאל לימין: ‎.)
למשל, אם אנו כותבים "האלבום Rubber Soul יצא בשנת 1965", לא נוצרת בעיית כיווניות, כי בין המחרוזת הלועזית Rubber Soul לבין המספר 1965 יש אותיות עבריות. אולם, אם אנו רוצים לכתוב את שנת יציאת האלבום בסוגריים מיד אחרי שמו הלועזי, האלגוריתם יחשוב שהמספר הוא חלק ממחרוזת שנכתבת משמאל לימין ויציג אותה באופן משובש: Rubber Soul (1965). כדי לפתור את הבעיה, יש לכתוב מיד אחרי השם את התבנית {{כ}}, שמתנהגת מבחינת האלגוריתם כמו אות עברית, אך אינה מוצגת:
- קוד:
''Rubber Soul''{{כ}} (1965)
- תוצאה: Rubber Soul (1965)
אפשר לבצע את הפעולה ההפוכה באמצעות שימוש בתבנית {{D}} או {{כ|ימינה=כן}} (פעולתן זהה והעורך רשאי לבחור את מה שמתאים לו יותר). למשל, אפשר לפתור את הבעיה עם "Help!" שהוזכרה למעלה כך:
- קוד, אפשרות א':
''Help!''{{d}}
- קוד, אפשרות ב':
''Help!''{{כ|ימינה=כן}}
- התוצאה בשני המקרים: Help!
תיקון תצוגת שם הדף
[עריכה]לעיתים בעיית הכיווניות נוצרת לא בטקסט של הערך, אלא בכותרתו. למשל, שם השיר You Drive Me) Crazy מתחיל בסוגריים וברירת המחדל של האלגוריתם היא להציג אותן בקצה הימני של המחרוזת: (You Drive Me) Crazy. כדי לתקן את זה בגוף הערך אפשר להשתמש בתבנית {{משמאל לימין}} או בתבנית {{D}}, אולם בכותרת הדף אי־אפשר להשתמש בתבניות ובתגי HTML. הפתרון הוא להשתמש בתחילת הערך בתבנית {{שם שגוי}} ולרשום בתור פרמטר את השם הנכון של הערך בתוספת תו הכיווניות ‎:
- קוד:
{{שם שגוי|‎(You Drive Me) Crazy}}
- תוצאה (תוצג ככותרת הדף): (You Drive Me) Crazy
אם סימן הפיסוק הבעייתי אמור להופיע בסוף המחרוזת בקצה הימני שלה, יש להשתמש בתו הכיווניות ‎ בסופה:
- קוד:
{{שם שגוי|Help!‎}}
- תוצאה (תוצג ככותרת הדף): Help!
מסיבות טכניות לא ניתן להשתמש בתווי הכיווניות בשם הדף ממש – תוכנת מדיה־ויקי מסננת אותם. כתוצאה מזה שם הדף יוצג לא נכון בדף הקטגוריה שהדף שייך אליה.
טווחים של מספרים
[עריכה]טווח של מספרים נכתב בעברית מימין לשמאל, למשל: "ברית המועצות התקיימה בין השנים 1922–1991." הדרך הנכונה לכתוב את זה היא להשתמש בתו '–' (קו מפריד). הבעיה היא שברוב המקלדות העבריות קיים התו '-' (מינוס), שדומה לקו מפריד, אבל מסיבות טכניות גורם להיפוך סדר המספרים: 1922-1991.
ניתן להזין בקלות את הקו המפריד במספר דרכים:
- להשתמש בתבנית {{קו מפריד}}.
- להתקין במחשב פריסת מקלדת עברית משופרת, הכוללת את התווים העבריים הרגילים וכן את הקו המפריד, את המקף, את סימני הניקוד וכו׳. הקו המפריד מוזן על ידי הקשת מקש Alt ימני עם מקש '=' (סימן שווה).
- להשתמש בתיבת הכלים מתחת לחלון העריכה. הקו המפריד המתאים לטווח מספרים הוא התו השני מימין בקבוצת "סימני הפיסוק".
- להשתמש בסרגל הכלים מעל חלון העריכה. הקו המפריד נמצא תחת תווים מיוחדים (או Ω בעורך החזותי) => סימנים.
סיכום תבניות שימושיות
[עריכה]- {{כ}} – תו עברי בלתי־נראה
- {{D}} או {{כ|ימינה=כן}} – תו לטיני בלתי־נראה
- {{מימין לשמאל}} – הגדרת חלק מפסקה בתור טקסט מימין לשמאל
- {{משמאל לימין}} – הגדרת חלק מפסקה בתור טקסט משמאל לימין
- {{ltr}} – הגדרת פסקה או מספר פסקאות בתור טקסט משמאל לימין
- {{rtl}} – הגדרת פסקה או מספר פסקאות בתור טקסט מימין לשמאל
- {{שם שגוי}} – תיקון תצוגת כותרת דף