עתירות לבג"ץ נגד הסדר הטיעון; איציק הפכה לנשיאה
1 ביולי 2007
התפתחויות נוספות היום (ראשון) בפרשת קצב, במרכזן הגשת כתב האישום המתוקן על פי עסקת הטיעון עם קצב ועתירות ארגונים שונים לבג"ץ כנגדו. שתיים מהעתירות מבקשות לבטל כליל את עסקת הטיעון בעוד שעתירה נוספת מצד המתלוננת א' מבית הנשיא מבקשת להחזיר את סעיפי האישום בהקשרה אשר במסגרת עסקת הטיעון הוסרו מכתב האישום. מלבד המתלוננת בין העותרים התנועה לאיכות השלטון, עמותת קולך, ויצ"ו, נעמ"ת וארגונים ועמותות נוספים למען נשים ונפגעי תקיפה מינית וכן עו"ד איתן פלג.
בעתירות נתבקש בג"צ למנוע את הגשת כתב האישום המתוקן לבית המשפט בעניינו של קצב בצו ביניים. בתחילה סירב שופט בג"ץ התורן סלים ג'ובראן לבקשה זו ונראה כי כתב האישום יוגש עוד היום כמתוכנן, אך לבסוף החליט להורות לממשלה לדחות את ההגשה לפחות עד מחר ולהשיב לטענות ולצו הביניים. העותרים המבקשים לבטל את עסקת הטיעון טוענים כי מצאו בה "חוסר סבירות קיצוני ופגיעה באינטרס הציבור". לטענתם, היועץ המשפטי לממשלה מני מזוז העמיד בפני המקרה תנאים קשיחים מדי, קרי הרשעה בטוחה, ועל בסיס תנאים מחמירים אלו נחתמה עסקת הטיעון.
כאמור, על אף שבתחילה שופט בג"ץ לא השיב בחיוב לבקשת העותרים למנוע את הגשת כתב האישום לבסוף התרצה השופט והורה למדינה לעכב את הגשתו והדיון בו. עוד הורה השופט למדינה להשיב לעתירות ולצו הביניים עד מחר. כזכור, מזוז הסביר במסיבת עיתונאים שערך כי הסיבות בגינן החליט לגשת לעסקת טיעון היו בעיות בהוכחת הראיות כנגד קצב וכן רצון לשמור על מוסד הנשיאות ומדינת ישראל מפני פגיעה ביוקרתם. בעסקת הטיעון הוסרו הסעיפים החמורים ביותר, בכללם סעיפי אונס, ונותרו סעיפים המאשימים את קצב בהטרדה מינית, מעשה מגונה שלא בהסכמה והטרדת עד בלבד, בהם הסכים קצב להודות.
אמש: אלפים בכיכר רבין
[עריכה]הפגנת ענק בת אלפי משתתפים נערכה אמש בכיכר רבין בגנות עסקת הטיעון. באי ההפגנה הניפו שלטים הקוראים למזוז לבטלה והמביעים הזדהות עם המתלוננות. בעצרת נכחו אנשי ציבור, ביניהם חברי כנסת ואף שרת החינוך יולי תמיר אשר הביעו את מורת רוחם מהעסקה. עוד השתתפו בעצרת שתיים מהמתלוננות כנגד קצב.
העצרת סוקרה רבות בכלי התקשורת וזכתה לחשיפה רבה. תמיר אמרה בנאומה מעל בימת הנואמים כי הסדר הטיעון הוא "מעשה בלתי ראוי ובלתי מוסרי, שמשדר מסר אנטי-חינוכי לכל הנשים שנפגעו מינית". לאחר ההפגנה חלק מהמשתתפים חסמו את צירי התנועה המרכזיים באזור כיכר רבין, עד אשר פונו במאבק עם כוחות המשטרה, אשר אף עצרו 6 מן המתפרעים.
בינתיים - דליה איציק הנשיא הראשונה של ישראל
[עריכה]בינתיים הפכה היום מעט לפני הצהריים יו"ר הכנסת דליה איציק לנשיאה הראשונה של ישראל. איציק, אשר כיהנה כממלאת מקום נשיא המדינה במהלך חודשי הנבצרות של קצב, הפכה לנשיאה בפועל לאחר שהתפטרותו של קצב נכנסה לתוקפה, 48 שעות ממועד הגשתה. קצב הגיש את ההתפטרות ביום שישי באמצעות שליח כחלק מתנאי עסקת הטיעון עליה חתם.
איציק תכהן כנשיאה בפועל במשך שבועיים, עד להשבעתו של הנשיא הנבחר שמעון פרס לתפקיד ב-15 ביולי.
מקורות
[עריכה]- יובל יועז, "הפרקליטות לא תגיש היום את כתב האישום נגד קצב עקב העתירות לבג"ץ", הארץ, 1 ביולי 2007
- רוני זינגר-חרותי, אור קשתי ושירות "הארץ", "6 נעצרו לאחר הפגנה נגד עסקת הטיעון עם קצב; תמיר: העסקה אינה מוסרית", הארץ, 30 ביוני 2007
- אבירם זינו, "בג"ץ הקפיא ליממה את עסקת הטיעון של קצב", ynet, 1 ביוני 2007
- יעל ברנובסקי, "רבבות הפגינו בכיכר רבין: מני מזוז, אתה שפן", ynet, 1 ביולי 2007
- שמואל מיטלמן ואפרת זמר, "תם עידן קצב - דליה איציק נשיאת המדינה", nrg, 1 ביולי 2007