פ"ת: תלמידות אתיופיות הופרדו מחברותיהן לספסל הלימודים

מתוך ויקיחדשות, מקור החדשות החופשי

4 בדצמבר 2007
העיתון היומי ידיעות אחרונות פרסם היום (שלישי) את סיפורן של ארבע תלמידות ממוצא אתיופי אשר לומדות בבית ספר דתי "מרחב" בפתח תקווה. התלמידות, בנות אותה משפחה, עברו אך לאחרונה לפתח תקווה ונרשמו לבית הספר, אך הנהלתו הורתה להפרידן משאר התלמידות. במקום ללמוד בכיתה הטרוגנית, שובצו הארבע לבדן לכיתה נפרדת. יתרה מזאת, לדברי ההורים נמנעה מהתלמידות כל הזדמנות להתערות בחברת חברותיהן לספסל הלימודים בבית הספר כאשר נקבעו להן גם מועדי הפסקות שונים ואף הוסדרה הסעה מיוחדת ונפרדת.

אפרטהייד בבית הספר?[עריכה]

מנסיונות בירור של הורי הילדות ופעילים בעדה האתיופית קיבלו תשובות קרירות יחסית מצד הממסד המקומי. מנהל בית הספר השיב להן כי הבנות אינן "דתיות מספיק", ושקודם שיוכלו להתערות בחברה הכללית של בית הספר - עליהן "ללמוד כיצד להתנהג קודם כל", כך צוטט באתר האינטרנט של ידיעות אחרונות - Ynet. המנהל אף המשיך ונימק את מניעיו בכך שבית ספרו הוא "בית ספר אליטיסטי. כאשר פנו ההורים ההמומים לעירייה בבקשת עזרה, השיבם גם סגן ראש העירייה ריקם ותמך בהנהלת בית הספר.

עתה משנחשף הדבר בידיעות אחרונות החלו כלי תקשורת שונים להשוות הדבר לשיטת האפרטהייד אשר הייתה נהוגה בדרום אפריקה. בצורת שלטון זו הונהגה הפרדה גזעית בין האפריקאים השחורים לבין שליטי המדינה וחברי השכבות העליונות בחברה הלבנים. צורת שלטון זו נפלה רק לפני עשורים בודדים, אך כעת רבים הביעו תדהמתם לנוכח התנהלות בית הספר הפתח תקוואי וטוענים כי בכך עלתה מחדש השיטה בישראל.

משרד החינוך: מזועזעים; בית הספר: הגזמות[עריכה]

במשרד החינוך הזדעזעו מהפרשה ובכירים במשרד הביעו את מורת רוחם מההתנהלות. לטענת מנכ"ל המשרד מפקח מיוחד מטעמו יבדוק היום את בית הספר ולפי ממצאיו יורה לפעול לשילוב הוגן וללא משוא פנים של התלמידות האתיופיות יחד עם שאר אוכלוסיית התלמידות. למבקרים הצטרפה גם שרת החינוך יולי תמיר, אשר צוטטה ב-Ynet באומרה "זו גזענות לשמה, ואם יסתבר שאכן כך - נפעל במלוא חומרת הדין". עוד טענה תמיר כי הדברים לא היו ידועים למשרדה.

בתגובה להאשמות הקשות אמרו גורמים בעיריית פתח תקווה ובבית הספר כי התלמידות שובצו לכיתה נפרדת לא מטעמי גזענות, אלא מתוך מטרה לעזור להן להדביק "פערים חינוכים ודתיים". בתגובה לפרסומים טען גורם בהנהלת בית הספר כי לבית הספר הייתה שמורה הזכות אף שלא לקבל כלל את התלמידות, וטען לתנאים תרבותיים קשיחים אשר מנהיג בית הספר, לפיהם אין הוא מקבל תלמידים שבבתיהם ישנם מכשירי טלוויזיה או חיבורי מחשבים לאינטרנט. עוד אמר כי חלק מהפרסומים מוגזמים - לדבריו, התלמידות יוצאות להפסקות יחד עם שאר חברותיהן, חלק מהשיעורים כן מתנהלים בכיתות הטרוגניות, והכוונה היא לשלב את התלמידות במשך הזמן. עוד טען כי ההסעות הן בכלל יוזמה של העירייה לטובת התלמידות עקב ריחוקן היחסי מבית הספר.

מקורות[עריכה]