ויקיחדשות:איך להיות ויקיכתב ולהשאר בחיים
לעיתים להיות חלק מקהילת ויקיחדשות יכול להיות קשה. בין אם אתם משתמש רגילים או מפעילי מערכת - זוהי לא תמיד משימה פשוטה. המיזם נע בתנודות - לעיתים למעלה ולעיתים למטה. כל אימת שלא מעדכנים אותו - המיזם לוקה בבעיות ונראה מעט מוזנח, אך ברגע שמתגייסים כמה ויקיכתבים חרוצים - לפתע ניצוצות עפים.
עוד קשה, לעיתים, לשמור מפני השחתות ועל הסדר הכללי. במקרים מסוימים נוטרי ויקיחדשות עלולים לחשוב עצמם לילדים הולנדים המנסים לעצור סכר מלהתבקע, או חיילים רומים המנסים להציל את האימפריה מידי הוונדאלים.
להלן כמה עצות למשתמשים רגילים ולמפעילי המערכת כאחד, בתקווה שתעזורנה להם לשמור על שפיותם ובריאותם הנפשית.
"אל תאכלו את החדשים"
[עריכה]משתמשים מצטרפים כל העת לוויקיחדשות, וחלקם גם מחליטים לתרום את תשע האגורות שלהם לכתבות שמוצאות חן בעיניהם, או לכתוב כתבות חדשות. הצרה היא שרובם לא בקיאים בנהלי הוויקיחדשות (הבה נודה באמת - רובנו לא מכירים את כל הכללים של הוויקיחדשות), ועל כן פעולותיהם מצריכות תיקונים מצד הקהילה כדי להבהיר להם במה הם שוגים וכיצד עליהם לפעול. טעות קלאסית היא לפנות לאותם משתמשים חדשים בטון מתנשא או מצווה ולאיים עליהם שיפסיקו להשחית. זהו מתכון בטוח לפיצוץ, כי אלו, בתגובה, יעלבו וירצו להגן על כבודם, והנה פרצה לה מלחמת עולם קטנה.
נסו להציע פתרונות ולהסביר בניחותא מה מקובל בוויקיחדשות. תופתעו לגלות שרוב האנשים, כשפונים אליהם בנימוס, משיבים בנימוס וניתן להגיע איתם לעמק השווה. הנה דוגמה: משתמש העלה תמונה ולא ציין את מקורה ומי בעל זכויות היוצרים עליה. תגובה לא טובה תהיה: "מאיפה התמונה שהעלית?" תגובה מוצלחת יותר תהיה "שלום. ראיתי שהעלית את התמונה תמונה:תמונה_כלשהי.jpg. התוכל לציין בבקשה מה מקורה ומי מחזיק את זכויות היוצרים עליה?". התגובה הראשונה היא תוקפנית, בעוד התגובה השניה היא מנומסת אך אסרטיבית, מבהירה את הכללים ועל מה מדובר, ויוצרת פתח לדיאלוג - למשל, אם מתברר שיש בעיית זכויות יוצרים נוכל לענות "לצערי השימוש בתמונה מפר זכויות יוצרים, ואין לנו ברירה אלא למחוק אותה. אנא המנע להבא מלהעלות תמונות מוגנות." , וזאת, לאחר שביררנו בנימוס את הבעיה, הבהרנו את המצב, ופעלנו בנחרצות, אך באדיבות.
להלן דוגמה נוספת: משתמש חדש יצר כתבה העוסקת בדבר מה שלדעתכם אין צורך בו בוויקיחדשות. סביר להניח שהוא ייפגע וייעלב אם נודיע לו שאנו עומדים למחוק את הכתבה בשל אי-עמידה בקריטריון כלשהו. נסו לברר איתו - האם יש פוטנציאל להרחיב את הכתבה? אם לא, אולי יש מקום לשלבה באחת אחרת או במבזקים? ואם גם זה לא, אולי כדאי לוותר עליה לגמרי. צריך להראות למשתמשים, לכולם, שאנו מכבדים את תרומתם, אך בה בעת מנסים למצוא, ביחד עימם, מהו המקום המתאים לה ביותר, אם בכלל.
חניכה
[עריכה]אחת הבעיות באינטראקציה של משתמשים חדשים עם הוויקיחדשות היא פער תרבות. אי אפשר להתעלם מכך, אבל בוויקיחדשות ישנו רף כניסה מסוים. יש בה כללים כתובים ולא כתובים, נוהגים ומנהגים. "התקפה" על משתמשים חדשים בשל העובדה שעשו משהו שנוגד את הכללים עלולה פשוט להבריח אותם, וכך נפסיד תורמים שיוכלו להעשיר את ויקיחדשות בעדכונים רבים.
לעתים על המשתמשים הוותיקים יותר לבצע סוג של חניכה לוויקיכתבים חדשים המגלים פוטנציאל. כאשר אנו מזהים ניצנים שכאלו - כדאי לפנות למשתמש או המשתמשת החדשים בדף השיחה בהודעות אישיות יותר, ולא להסתפק בתבניות הקרות בהן אנו משתמשים בדרך כלל. עלינו להסביר לחדשים כיצד לשפר את תרומותיהם, ממה עליהם להמנע, ובאילו תחומים ניתן לתרום. כדאי גם להפנות את הוויקיכתבים החדשים למדריכים השונים שלנו לכתיבת כתבה ועיצובה. על ידי ליווי הוויקיכתבים החדשים בעלי הפוטנציאל בצעדיהם הראשונים בוויקיחדשות נצליח להרחיב את מעגל הכותבים ולהעשיר את המיזם בתחומי אקטואליה נוספים.
שווים בין שווים - מפעילי מערכת ומשתמשים רגילים
[עריכה]ישנם ויקיכתבים המעוניינים להיות מפעילי מערכת משום שהם מאמינים כי התפקיד מעניק להם "זכויות יתר". על משתמשים שכאלה להיזכר בדברי רבן גמליאל: "כמדומין אתם ששררה אני נותן לכם? עבדות אני נותן לכם!". מפעילי המערכת צריכים לזכור כי התפקיד לא מעניק זכויות יתר. להיפך, הוא בעיקר מטיל עליהם חובות יתר. דמם של המפעילים אינו סמוק יותר מאלו של התורמים שהצטרפו רק היום וכל שתרמו היה תיקון פסיק בכתבה כלשהי. מפעילי המערכת, על כן, הם עדיין שווים בין שווים - כל קהילת הוויקיכתבים. אז זכרו שלא להרים את האף ושלא להתנשא על פני ויקיכתבים אחרים אלא להיפך - לזכות באמונם ובהערכת הקהילה. היכולות לשכנע ולהכריע במחלוקות, והסטטוס של "ראשונים בין שווים" - לא תושגנה באמצעות קבלת הרשאות מיוחדות אלא בנקיטת דרך התנהלות חכמה, אדיבה והוגנת.
טיפול בהשחתה
[עריכה]לא כל מי שהוסיף תג ויקי מיותר לערך מסוים הוא טרול. משתמשים חדשים לפעמים מנסים את המערכת. מגיעים לעמוד העריכה, מבצעים שינוי מינורי, נבהלים (או סתם לא יודעים מה הם עושים) ואז לוחצים על "שמירה". מפעילי המערכת צריכים להפעיל שיקול דעת ולבחון את כל השינויים שהתבצעו מכתובת IP או מחשבון משתמש לפני שהם חוסמים ועל כל המשתמשים לעשות זאת כדי להכריע מהי דרך הטיפול הנאותה. להלן כמה כללי אצבע:
- משתמש שביצע שינוי או שניים שכללו הוספת (או הורדת) תגי ויקי או מחיקה בטעות של משפט או פסקה: משתמש כזה, סביר להניח שעשה זאת בלי להבין מה הוא עושה. במקרה כזה אפשר פשוט לשחזר את הדף לגרסה התקינה האחרונה.
- משתמש שביצע מספר שינויים כלעיל - זהו משחית, ביודעין או שלא, שכנראה מנסה את המערכת, אך לא מודע לעובדה שכל שינוי שלו נראה לעיני כולם, או, לחילופין, הוא משוכנע שהעריכות שלו הן לטובה. למשחית כזה יש לפנות בדף השיחה ולציין את הבעייתיות שבעריכותיו. אפשר להשתמש בתבנית {{אזהרה}}. משתמש שכזה, אם יפנו אליו בטון אדיב, לא פוגעני, אך סמכותי, סביר להניח שיחדל מלהשחית, ומי יודע - אולי אף יהפוך לתורם מן המניין.
- משתמש שהשחית ערך על ידי כתיבת שטויות או קללות - משחית קלאסי. משתמשים סבלניים יכתבו הודעת אזהרה. מפעילים קצת פחות סבלניים פשוט יחסמו את אפשרות העריכה למשחית. עם זאת, אין טעם לחסום משתמש כזה שעה-שעתיים לאחר שהשחית, כמו שאי אפשר למנוע תאונת פגע-וברח לאחר שקרתה. מטרתה של החסימה היא לעצור את המשך ההשחתה. החסימה איננה אמצעי ענישה - וכי אכפת לו למשחית שיחסמו אותו? הרי הוא לא בא כדי לתרום תוכן משמעותי או כדי לפעול באינטראקציה חיובית עם שאר הוויקיכתבים.
- משתמש שהוא בבירור טרול - עם משתמש כזה אין שיח ושיג. ראו ויקיחדשות:התמודדות עם טרולים
הרדיפה אחרי המשחיתים היא עבודה סיזיפית שאין בה גמול. היא מתישה, וגורמת לעצבנות ויקי. אם אתם מרגישים סחוטים ומותשים, הרפו את הרסן. אל תשכחו שאתם לא לבד ויש איתכם מפעילי מערכת נוספים שישאו בנטל.
טפלו בבעיה, לא בסמפטום
[עריכה]ישנן מחלות שמקורן ויראלי, ובהן אפשר רק להקל על הסימפטומים, אבל אין תרופה למחלה והגוף צריך להתרפא לבד. לא כך בוויקיחדשות. ישנן מספר בעיות שנובעות מטיפול בסימפטום במקום בבעיה שיכולות בצורה כזו להוציא מפעיל מערכת משלוותו הנפשית. נמנה כמה מהן ונציע דרכי פעולה.
- יצירה חוזרת ונשנית של דף שברור שהוא מיותר: מדי פעם אפשר להבחין בהופעה של כתבות שברור שאין להן מקום בוויקיחדשות, ושיש מקום לתהיה כיצד נוצרו מלכתחילה. מפעילי המערכת עשויים למחוק את הדף, ואז לגלות שהוא נוצר שוב לאחר שעה, או למחרת, ושוב למחוק, וכך הלאה. במקרים כאלו יש לנסות לבדוק האם אין קישורים כלשהם המפנים לדף זה ואם יש - לבטל אותם. כך לא ישאר אותו גירוי שמעלה במוחם של משתמשים את הרעיון לכתוב את הכתבה.
- ומה קורה אם מדובר בכתבה שכדאי שתופיע בוויקיחדשות, אבל בכל פעם יוצרים אותה כבת שורה אחת? ראשית, תמיד כדאי לנסות להרחיב. אם לא - אולי לשקול העברה לדף מבזקים. לעיתים גם כתבות קצרות במיוחד יכולות לעמוד בפני עצמן.
- השחתה חוזרת ונשנית של דף: ישנם דפים, בעיקר כתבות העוסקות בנושאים טעונים חברתית, שסובלים מסוגים שונים של התנכלות מסיבות לא ברורות. לעתים מדובר בשנאה לאישיות או לתופעה עליה מדווחת הכתבה, ולעתים דווקא ההיפך - תומכי הדבר חולקים איתנו את מילות השבח וההלל שלהם. במקרה שכזה כדאי לשקול פשוט לנעול את הכתבה לעריכה (על ידי הקלקה על הלשונית "הגנה") לזמן מה - מספר שעות, יום או יומיים. אך אנא אל תשכחו לשים את התבנית {{מוגן}} בגוף הכתבה ולספק הסבר קצר בדף השיחה.
- התנהגות לא נאותה של משתמשים חדשים: אחד מההנחיות של מיזמים רבים של קרן ויקימדיה היא: Assume good faith - "הניחו כוונה טובה". רוב הוויקיכתבים שמכניסים תוכן משמעותי לוויקיחדשות רוצים בטובתה, אבל הם לא בהכרח יודעים איך לעשות זאת בצורה נכונה. טיפול בסימפטום במקרה זה, כגון מחיקת תרומתם (שעלולה לגרום לתרעומת מצידם) או כל פעולה לעומתית אחרת, ייתכן שתביא אותם להתייאש מלפעול בוויקיחדשות או לחשוב שרודפים אחריהם או נטפלים אליהם. לפיכך, מומלץ לטפל בבעיה - לנסות לברר עמם מה בעצם הם רוצים להוסיף, ולפעול בשיתוף פעולה עמם כדי לבדוק ולהגיע למסקנה האם תרומתם אכן מתאימה לוויקיחדשות, מהו המקום הנכון להוסיף בו את תרומתם, ומהו האופן שבו זה צריך להתבצע. ראו גם "אל תאכלו את החדשים" לעיל.
מה אסור לעשות?
[עריכה]אסור להגזים. אסור לתת לרוחות להשתלהב מדי או לחרוג מהסמכויות שניתנו לך - בין אם מדובר בהרשאות מיוחדות או אלו הניתנות לכלל המשתמשים. נהלו תמיד דיון אדיב וחברותי ונסו להמנע מלתת לרגשות עזים להתבטא בדיון, במיוחד אם אלו הם כעס או שנאה.
למפעילי מערכת במיוחד אסור לכפות את דעתם על ידי נעילת דף או חסימת משתמש שאינם מסכימים עם דעותיו. זהו ניצול לרעה של סמכות מפעילי מערכת, ולו רק למראית עין. עדיף שבמקרים חמורים יבקשו מאחד ממפעילי המערכת האחרים, שהוא יהיה זה אשר יפעיל את כושר השיפוט שלו כדי להכריע. זיכרו - הרשאותיהם של מפעילים המערכת לא הופכות אותם לעורכי וויקיחדשות בעלי סמכות לקבוע מה נכון ומה לא, ודעתכם בענייני תוכן שווה במשקלה לדעתו של כל משתמש. כך גם לא נותן לכם סמכות כזו התאריך שרשום ביומן ההרשמה שלכם.
יש עולם שלם בחוץ
[עריכה]תחושת השליחות גורמת לפעמים לוויקיכתבים רבים, וגם למפעילי מערכת, לשבת מול המחשב ולטעון מחדש את עמוד השינויים האחרונים תוך שהם דרוכים לחפש את ההשחתה האחרונה. זהו מתכון לשחיקה מהירה. אל תוותרו על חייכם הפרטיים. הקפידו לאזן בין תרומתכם לוויקיחדשות לבין שאר עיסוקיכם - עבודה, לימודים, משפחה ובילויים. אם קשה לכם לאזן, קיבעו לעצמכם "שעות ויקיחדשות". שעה ביום שבה אתם מקדישים זמן לוויקיחדשות ותו לא. ובשאר היום אל תיכנסו לאתר.