ויקיחדשות:שימוש זהיר בסמכויות המפעיל

מתוך ויקיחדשות, מקור החדשות החופשי

ויקיחדשות היא יצירה מופלאה בעולמנו החומרני והתחרותי: מתכנסים אנשים שלכל אחד מהם עולם עשיר משלו - עורך דין, מתכנת, סטודנט לרפואה, מהנדסת וכו' - ומקדישים את מיטב זמנם לפעולה התנדבותית מובהקת של כתיבת אתר חדשות.

שאלה שצריכה להעסיק כל מי שרוצה לקדם מיזם זה היא: איך לצרף עוד ועוד כותבים למיזם, ואיך לשמור על הכותבים הקיימים לבל יעזבו. בהקשר זה על מפעילי המערכת להקפיד על שימוש זהיר בסמכויותיהם.

כאתר חדשות פתוח ויקיחדשות פתוחה גם למשחיתים למיניהם, ונחוצה שמירה מפניהם. יחד עם זאת, יש להיזהר ששמירה זו לא תפגע בתורמים טובים, שבתום לב עושים מעשים שבאו לקדם את ויקיחדשות, ומעשיהם עלולים להיראות כהשחתה אף שאין הם כאלה. זה הזמן להיזכר באמירתו של שמאי "הווה מקבל את כל האדם בסבר פנים יפות " (פרקי אבות, א, יד). העובדה שאמירה נדיבה וחמה זו נאמרה דווקא על-ידי שמאי, המחמיר שבזוג הלל ושמאי, מעניקה לה משנה תוקף.

מפעם לפעם ניתן לצפות בויקיחדשות בהתנהגות שאינה עולה בקנה אחד עם אמירתו של שמאי: בקשות חוזרות ונשנות למחוק קצרמרים, מחיקות של תרומות אנונימיות שבקלות אפשר להרחיבן לקצרמר תקין ואפילו לערך נאה, ועוד. אנא, אל תיחפזו למחוק קצרמרים בעלי פוטנציאל, אל תיחפזו לפגוע בתורם שיכול להפוך לחבר מצוין בקהילת ויקיחדשות. יד תומכת עשויה להשיג תוצאות טובות לאין שיעור ממקל חובלים.

אין להבין מדברים אלה שלויקיחדשות אין גבולות. גם שמאי, כאשר בא אליו אדם שביקש לדעת את כל התורה על רגל אחת, דחה אותו בכף הבנאים שבידו. גם לויקיחדשות יש גבולות, אך צריך להיזהר בעת השמירה עליהם.

היחס למשתמשים אנונימיים[עריכה]

מרבית ההשחתות מגיעות ממשתמשים אנונימיים, ולכן ניתן להבין את יחסם החשדני של מפעילי המערכת לתרומה של משתמש אנונימי. יחד עם זאת, מדיניות ויקיחדשות תומכת גם בקבלת תרומות ממשתמשים אנונימיים, ואכן, לעתים מגיעות תרומות חשובות ממשתמשים אנונימיים. לפיכך אין להתייחס אוטומטית לשינוי שעשה אנונימי כאל השחתה - ייתכן שמדובר דווקא בשיפור. דוגמה מובהקת לכך מופיעה בשיחה:לאה גולדברג. משתמש אנונימי תיקן את מקום הולדתה מקובנה לקניגסברג, ותיקון זה שוחזר מיד. למרבה המזל, היה זה משתמש אנונימי נחוש בדעתו, והוא הסביר את מעשהו בדף השיחה, ובסופו של דבר התברר שהצדק אתו. לא כל משתמש אנונימי יהיה נחוש כל כך. סביר שמשתמש רגיש יותר היה מדיר רגליו לאחר הכנסת אורחים כדוגמת זו שתוארה כאן. יחס הוגן לתיקון אנונימי הוא אחד מאבני היסוד של אמינות ויקיחדשות, אל תהרסו אותה.

היחס למשתמשים חדשים[עריכה]

משתמש חדש עשה צעד גדול לקראתנו: הוא נרשם; ראוי שגם אנחנו נלך לקראתו. הנוהל המקובל הוא לתת למשתמש חדש תבנית {{ברוך הבא}}, אך ישנם משתמשים חדשים, שההודעה הראשונה שהם זוכים לראותה היא אזהרה לפני חסימה, בלא שיהיו ראויים לכך. חשוב לנהוג בסלחנות עם ויקיפדים חדשים, ולמרות החשש מהשחתות ומטעויות, לתת לכל ויקיפד חדש הזדמנות נאותה להוכיח את עצמו. יש מצבי השחתה שהזדון שבהם גלוי לעין, ולמשתמש חדש שעשה מעשה זדון כזה ראוי לתת אזהרת חסימה. מה עם משתמש שעולמו שונה מאוד מעולמנו? האם נוכל לקבל אותו חרף השוני? לא קל להיכנס לנעליו של האחר, אבל יש לנסות לזהות מתי מעשה נעשה בזדון, ומתי הוא נעשה משום שהמשתמש בא מתרבות אחרת.

חסימת משתמש[עריכה]

חסימת משתמש היא צעד אותו יבצעו מפעילי המערכת במקרים חריגים, כלפי משתמשים שברור מעל לכל ספק, ובאופן חד משמעי, שפעילותם מחבלת בויקיחדשות.

משתמש ייחסם לאחר שעסק בהשחתה זדונית של ערך או ערכים. אין לחסום משתמש אם דעותיו שונות מדעותיך או אם הצורה שבה הוא מציג ערך מסוים שונה מהצורה שאתה רוצה שהערך יוצג. משתמשים הראויים לחסימה הם בדרך כלל משתמשים לא רשומים, אך במקרים קיצוניים ניתן לחסום גם משתמש רשום.

ויכוח עם משתמש מסוים (ואין זה משנה אם הוא רשום או לא) אינו עילה לחסימה, גם אם אתם רואים בפעולותיו השחתה. במידת הצורך, פנו למפעיל מערכת אחר, שאינו מעורב בויכוח, על מנת שהוא יחליט האם באמת יש צורך בחסימה.

השתמשו בשפה נקייה[עריכה]

לא כל ערך הוא כליל השלמות, ולא כל כותב הוא מומחה. לעתים עולים לויקיחדשות ערכים שאינם ראויים להיות בה, ולעתים נכתבים ערכים שמצריכים שכתוב יסודי ביותר. גם אם אתם חשים שערך מסוים הוא "זבל", השתדלו להימנע מלומר זאת. אפשר למתוח ביקורת על ערך תוך שמירה על שפה נקייה. מעמדכם כמפעילי מערכת מחייב אתכם לנהוג כך. שימוש בשפה בוטה עלול להרחיק גולשים, ואין בו תועלת.

ראו גם[עריכה]