לא לעולם חוסן: יוון למדה על מגבלות הבונקר מרגלי שבדיה

מתוך ויקיחדשות, מקור החדשות החופשי

10 ביוני 2008
שתי נבחרות שונות למדי ניגשו למשחק השני הערב בבית ד'. נבחרת יוון, אלופת אירופה, זכתה ביורו 2004 לאחר ששיחקה בהגנת "בונקר" כל הדרך לגמר, כאשר שעריה המעטים הושגו מהתקפות מתפרצות ובעיטות קרן. שבדיה לעומתה, מחוזקת בכוכבה המיתולוגי הנריק לארסון, לא באה עם ציפיות גבוהות מדי, אבל עם נסיון מצטבר בשחקניה הבכירים ופוטנציאל גלום באלה הצעירים יותר. יוון ניסתה להסתמך על אותה טקטיקה שהביאה לה את הגביע הקודם, אך ביורו 2008 המשחק שונה בתכלית, והבונקר היווני הופצץ בשתי פצצות שבדיות במחצית השניה.

מחצית ראשונה - היוונים מתחפרים עמוק בבונקר[עריכה]

מגמת המשחק הייתה ברורה כבר מההתחלה - התקפות שבדיות והגנה יוונית חזקה, לצד התקפות מתפרצות מהאגפים שלעיתים נדמה כי מטרתן העיקרית היא לזכות את היוונים בבעיטות הקרן בהן הם מצטיינים. כבר בדקה הראשונה ההגנה היוונית הציגה את עמדותיה לגבי המשחק, כאשר תיקול חריף של אנגלוס חריסטאס על האנסון זיכה אותו בכרטיס צהוב, 63 שניות בלבד מפתיחת המשחק. מנגד חריסטאס, דקות ספורות לאחר מכן, הוביל את המתפרצת היוונית הראשונה, הישר מאגף ימין. השוער השבדי אנדראס אייזקסון לא בלע הפתיון והצליח לאחוז בכדור היטב. הנסיון הראשון של היוונים להשיג קרן - נכשל.

המשחק המשיך במגמה זו, אך עם יתרון ברור לשבדים. את ההבדל בין הנבחרות ניתן לסכם בצורה פשוטה: בעוד ששבדיה העלתה פעם אחר פעם כחמישה-שישה שחקנים להתקפת השער היווני, הרי שיוון הסתפקה בשלושה, לעיתים בגיבוי קשר אשר כמו תעה לו קרוב לרחבת השער השבדי, אך לרוב לא שותף בהתקפה עצמה. ביחסי כוחות האלה, כל שיוון שיכלה בהתקפותיה לקוות לו היה מזל. מזל, וכדורים נייחים, אשר ביורו הקודם הביאוה עד לגמר.

אפשר להסתכל על זה גם מהצד ההפוך - משחק ההגנה היווני התמקד בלהעביר כדורים בין המגנים והבלמים, לעיתים לקול שריקות בוז רמות מצד האוהדים השבדים ביציעי האצטדיון. אלו אהבו הרבה יותר את משחק ההגנה של נבחרתם, אשר ביכר העברת כדור מהירה למרכז השדה ויציאה להתקפה למול הבונקרים היוונים. הדבר היה לעיתים גם בעוכריה, שכן העברות מהירות מדי לרחבה מצאו את ההתקפה השבדית מוכנה, אך לא מסודרת מספיק, וההגנה היוונית לא תמיד התקשתה להרחיק הכדורים ולסלק האיומים על שערה.

מחצית שנייה - הבונקר מתפוצץ, הטקטיקה היוונית מובסת[עריכה]

זלאטן איברהימוביץ' (ארכיון) - הראשון לחדור את חומות הבונקר היווני

לאחר מחצית ראשונה כמעט חסרת אירועים ראויים לציון, חזרו הנבחרות לכר הדשא כאשר התוצאה נותרה 0-0. ההתקפה היוונית המשיכה לזלזל בהגנה השוודית, או אולי פשוט לא האמינה כי יכולה באמת לחדור אותה. גם כאשר בדקה ה-61 מתפרצת יוונית הייתה יכולה להטות המשחק לכיוונם, יותר מדי שחקנים נותרו מאחור וההגנה השבדית זכתה ליתרון מספרי שפשוט לא הותיר ליוונים סיכוי.

בדקה ה-66 שבדיה הענישה את יוון על הבונקר המתמשך, והוכיחה כי מה שהיה ביורו הקודם - לא יעבוד לעד. זלאטן איברהימוביץ' מזווית קשה משחרר בעיטה מתוך הרחבה בין המגנים היוונים, ולפתע היוונים לא יכולים להסתמך על מתפרצות - הם כבר צריכים ליזום כדי לחזור מפיגור 1-0. היוונים נענו לאתגר וכבר בדקה ה-67 השיגו קרן, והפעם, סוף כל סוף, 6 יוונים עלו להתקפה, אך השבדים הרחיקו במהירות. לפתע שוב האוהדים היוונים תופסים את הראש בחוסר אונים, והכדור עובר למתפרצת שבדית, שכמעט ומסכנת השער היווני בטרם נבלמת לאור ביצורי ההגנה היוונים, שאמנם הביאו כמה שחקנים להתקפה אך במהרה חזרו לעמדות המוכרות בהגנה.

בלבול אדיר בהגנה היוונית למול התקפה שבדית ששוב עשו כרצונם ברחבה הובילה לשער השני ולהכפלת היתרון השבדי. שני בלמיה של יוון הצליחו רק להדוף הכדור, אך זה חזר שוב ושוב להתקפה השבדית עד אשר לבסוף, בהדיפה מוזרה משהו של פיטר האנסון מעבר לגופו של השוער היווני לצר הקורה השמאלית, הובקע השער. יוון ראתה פיגור מולו תתקשה לעמוד באצעות טקטיקות ההתקפה הרגילות שלה, ואכן הייתה זו שבדיה שהמשיכה להרשים במתקפה, במקום היוונים שנלחצו בגבם לקיר.

בדקה ה-86 עוד ניסו היוונים לחזור למשחק ושוב חדרו את ההגנה השבדית אך בדיוק כמו בפעמים הקודמות - המגמה ההגנתית של אלופת אירופה, שיותר ויותר נראית כאלופה היוצאת, הייתה בעוכריה. לא מספיק שחקנים יוונים עלו להתקפה והבודדים בחוד לא יכלו להתגבר על המגנים השבדים שהמשיכו לדחוק אותם לפינות בלתי אפשריות.

המשחק העצוב-שמח הסתיים בתוצאה 2-0. מצד אחד האוהדים התאכזבו לראות משחק כמעט נטול אירועים עקב ההגנה הבלתי מתפשרת של יוון ובזבוזי הזמן שאלו ביצעו במסירות סרק ביניהם. מנגד, הטקטיקה כשלה לחלוטין למול השער המבריק של איברהימוביץ' וההתקפה השבדית שהביאה את האנסון, כמעט בטעות, להבקיע את השער השני.

יוון תצטרך לעשות חושבים בטרם המשחק הבא מול נבחרת רוסיה, שתהיה אף היא נואשת להשיג נצחון לאחר ההפסד 4-1 לספרד. שבדיה מצידה אמנם ניצחה, אך טרם הבטיחה העלייה לרבע הגמר ובמשחק הבא מול נבחרת ספרד צפוי לה אתגר רציני בדמות ההתקפה הספרדית.

הרכבי הנבחרות וטבלת הבית[עריכה]

הרכב שבדיה במחזור 1 בשלב הבתים:

בשער: אנדראס אייזקסון
בהגנה: ניקלאס אלכסנדרסון (הוחלף בדקה 74 - פרדריק סטור), אולוף מלברג, פיטר האנסון ומיקאל נילסון.
בקישור: אנדרס סוונסון, כריסטיאן ווילהלמסון (הוחלף בדקה 78 - מרקוס רוזנברג), פרדריק ליונברג ודניאל אנדרסון.
בחוד: זלטאן איברהימוביץ' (הוחלף בדקה 71 - יוהאן אלמנדר) והנריק לארסון.


הרכב יוון במחזור 1 בשלב הבתים:

בשער: אנטוניוס ניקופולידיס
בהגנה: ואסיליס טורוסידיס, טראיאנוס דלאס (הוחלף בדקה 70 - יואניס אמאנטידיס), פראסקבאס אנצאס , סוטיריוס קירגיאקוס וגיורקאס סייטרידיס.
בקישור: גיאורגיוס קראגוניס, קוסטס קצוראניס, אנגלוס באסינס ואנגלוס חריסטאס.
בחוד: תאופאניס גקאס (הוחלף בדקה 46 - גיאורגיוס סמארס)


נבחרת נק מש נ ת ה שז שח הפ
1. ספרד 3 1 1 0 0 4 1 +3
2. שבדיה 3 1 1 0 0 2 0 +2
3. יוון 0 1 0 0 1 0 2 -2
4. רוסיה 0 1 0 0 1 1 4 -3

קראו גם[עריכה]

  • יורו 2008 - כל הדיווחים, כל התוצאות, כל ההרכבים - בוויקיחדשות בעברית!

מקורות[עריכה]