ויקיחדשות:זכויות יוצרים - שאלות ותשובות

מתוך ויקיחדשות, מקור החדשות החופשי

כולנו חפצים לראות בהתפתחות מהירה של ויקיחדשות, ותבוא הברכה על כל העוסקים בכך, אך כאשר אנו תורמים להתפתחותה של ויקיחדשות, חשוב מאוד להקפיד שלא לפגוע בזכויות יוצרים. נושא זה חשוב תמיד, אך בוויקיחדשות חשיבותו גדולה כפליים, כיון שוויקיחדשות מעניקה לגולשים רשות לצטט ממנה הלאה, ולכן מי שמוסיף מאמר לוויקיחדשות תוך הפרה של זכות יוצרים מחטיא את הרבים, שיצטטו דף זה בתום לב, מבלי לדעת שבכך הם משתמשים ברכוש גנוב. מלבד העבירה על החוק והעוול שנעשה לבעל זכות היוצרים, בעת העתקה שאינה מורשית, כל מאמר שמועתק לוויקיחדשות ממקום אחר, פוגע אנושות במוניטין שלה, ומרתיע אנשים שהקפדה על זכויות יוצרים יקרה ללבם, מלהצטרף לכותבי ויקיחדשות.

להלן מספר הנחיות כלליות לשמירה על זכויותיהם של יוצרים אחרים. שימו לב לכך שדף זה אינו מהוה תחליף ליעוץ משפטי.

כללי[עריכה]

מה מוגן בזכויות יוצרים?[עריכה]

כל יצירה שאדם יצר, בין אם פורסמה (בספר, בעיתון, באינטרנט וכדומה) ובין אם לא פורסמה מוגנות על פי חוק. בין אם מדובר בציור, צילום, סרט, תוכנית טלוויזיה, צעדים של ריקוד. הגנת זכות היוצרים חלה הן על היצירה השלמה, והן על חלקים ממנה.

מה לא מוגן?[עריכה]

רעיון, נתון, עובדה, או ידיעה חדשותית (יש לציין שהניסוח של הידיעה החדשותית כן מוגנת בזכויות יוצרים).

האם שימוש הוגן בתמונה או מלל מפר זכויות יוצרים?[עריכה]

בהגדרה שימוש הוגן הינו הפרה של זכויות יוצרים.

המחוקק מאפשר הפרה זו בצורה מוגבלת ולמטרות לימודיות בלבד.

על פי כללי שימוש הוגן כאשר לוקחים תמונה (או מלל) מבעל הזכות מבלי רשותו, חייבים לקחת חלק קטן מהמלל או תמונה אחת מתוך תמונות רבות (לכל היותר שתים מאתר), לציין מיהו בעל הזכויות (במקרה של תמונה הלקוחה מאתר אינטרנט) ולרשום גם בדף התמונה עצמו מהיכן התמונה. יש לציין שהתמונה מוגנת בזכויות יוצרים, ולציין שהיא מוצגת במסגרת כללי שימוש הוגן - המשמעות היא, שבניגוד לרוב התמונות בוויקיחדשות, אין להשתמש בה לכל צורך שהוא באופן חופשי, אלא רק לצרכים לימודיים שאינם מסחריים. בוויקיחדשות באנגלית יש הנחיה למחוק תמונות כאלה.

ראו גם טיפול הוגן בוויקיפדיה.

מתי פגה זכות היוצרים?[עריכה]

ככלל, הדבר משתנה ממדינה למדינה וממדיום למדיום. בעיקרון, במדינת ישראל זכות היוצרים על יצירה פוקעת בתום 70 שנים ממות המחבר.

מאמרים בעיתון[עריכה]

האם אפשר להעתיק מאמר מעיתון?[עריכה]

המאמר מוגן בזכויות יוצרים ואין להעתיק אותו. העובדות במאמר אינן מוגנות. אין זכויות על עובדות ואפשר להשתמש בהן ולכתוב באמצעותן מאמר מקורי.

תמונות[עריכה]

מהיכן אני יכול להעלות תמונות?[עריכה]

רשימת אתרים המתירים שימוש חופשי בתמונות שבהם מופיעה בדף העזרה מקורות לתמונות.

כיצד אני יודע אם תמונה מוגנת בזכויות יוצרים?[עריכה]

כעיקרון כל יצירה אומנותית מוגנת בזכויות יוצרים. זכויות אלה פגות לאחר זמן הקבוע בחוק. כמו כן בעל הזכות יכול לוותר עליה לטובת הציבור.

חוקים אלה משתנים ממדינה למדינה.

בישראל, ההגנה על צילומים (בין אם מקורם בישראל ובין אם מקורם בארץ אחרת) פוקעת חמישים שנה אחרי יצירת הנגטיב (או במקרה של תמונה שהונפקה על ידי מוסד של המדינה, חמישים שנה לאחר פרסומה). החוק בארה"ב ובחלק ממדינות אירופה קובע תקופה של שבעים שנה ממות היוצר.

האם אני יכול לצלם יצירת אומנות - לדוגמה: פסל ולהעלות את התמונה?[עריכה]

צילום של יצירה המוצגת לקהל מהווה יצירה חדשה. אם הצלם רוצה להעלות את התמונה תוך ויתור על זכויות היוצרים אין עם זה בעיה. שימו לב שיש מוזיאונים האוסרים על צילום בתחומם, ואז הצילום מהווה הפרת חוזה בין התייר המצלם למוזיאון - אך לא הפרת זכויות יוצרים.

האם אפשר לסרוק דף מעיתון?[עריכה]

תצלום מעיתון הינו ככל תצלום אחר. דף מעיתון מהווה יצירה בפני עצמה (של עורכי העיתון) וגם אותו אי אפשר לסרוק, שלא לפי כללי שימוש הוגן (וככלל אסור להעלות דף סרוק לויקיחדשות).

ראו גם[עריכה]

הבהרה: המידע בוויקיחדשות נועד להעשרה בלבד ואין לראות בו ייעוץ משפטי.