ויקיחדשות:הנחיות למפעילי מערכת

מתוך ויקיחדשות, מקור החדשות החופשי

דף זה מכיל הנחיות לשימוש בהרשאת מפעיל מערכת. שימו לב לכך שדף זה מסביר כיצד עליכם להשתמש ביכולותיכם, אך לא את המדיניות העומדת מאחוריהן. כל מפעיל חייב להכיר היטב את המדיניות של ויקיחדשות, ולהשתמש בסמכויותיו בהתאם. רשימת דפי המדיניות אותם חייב כל מפעיל חדש לקרוא נמצאת בסוף דף זה.

מחיקת דף[עריכה]

לחצו על הלשונית "מחק" בדף אותו אתם רוצים למחוק. אם אתם משתמשים בסקין Monobook, יש באפשרותכם ללחוץ על Alt+d במקום על הלשונית. יפתח בפניכם דף עם שורה למילוי הנימוק למחיקה, ותיבת סימון לאישור המחיקה. לרוב, השורה תכיל את 150 התווים הראשונים של הדף הנמחק. במקרים של מחיקה בנוהל מחיקה מהירה, ניתן להסתפק בהצגת תוכן זה בלבד בתור הנימוק למחיקה. במקרים אחרים, עליכם להסביר מדוע אתם מוחקים את הדף. נימוק לדוגמא: "הופיע ברשימת המועמדים למחיקה במשך שבוע, 6 תומכים במחיקה, מתנגד אחד".

במידה ובוצעה בדף אותו אתם מוחקים יותר מעריכה אחת, תוצג אזהרה בדף האישור. אם דף נראה כמו מועמד למחיקה מהירה, אך יש לו גרסאות קודמות, ייתכן שמדובר בהשחתה בלבד, ויש לשחזרו למצבו הקודם.

לאחר המחיקה, יש לברר האם היה לדף דף שיחה. במידה וכן, יש למחוק גם אותו. במידה והדף שמחקתם הוא דף שאסור לו להתקיים, בדקו האם ישנם קישורים לאותו דף (באמצעות הקישור "דפים המקושרים לכאן", הנמצא בתיבת הכלים שבצד ימין) ותקנו אותם. דפים שאסור להם להתקיים יכולים להיות, למשל, דפים שבשמם יש שגיאת כתיב.

מחיקת תמונה[עריכה]

טעות נפוצה של מפעילים חדשים היא שהם מוחקים את דף תיאור התמונה במקום את התמונה עצמה. בדפי תיאור התמונה ישנה לשונית "מחק" כמו בכל דף, אך אל תשתמשו בה!

כדי למחוק גרסה ישנה של תמונה, לחצו על הקישור "מחק", המופיע לצד התאריך המתאים. במידה וברצונכם למחוק את כל הגרסאות (כלומר, להסיר את התמונה באופן מוחלט), לחצו על "מחק את כל גרסאות התמונה". שימו לב לכך שאין אפשרות למחוק רק את הגרסה הנוכחית של התמונה בלי למחוק גם את הגרסאות הקודמות ואת דף תיאור התמונה.

במידה ותבחרו למחוק את כל הגרסאות, יופיע בפניכם דף אישור מחיקה רגיל, ובו שורת נימוק למחיקה ותיבת אישור, והמחיקה תתווסף ליומן המחיקות. במידה ותבחרו למחוק רק גרסה אחת, לא ייפתח בפניכם דף אישור, אך הפעולה עדיין תירשם ביומן המחיקות. שימו לב שלא ניתן לשחזר תמונה מחוקה, ועל כן יש להשתמש באפשרות זו בזהירות.

שחזור דף[עריכה]

ניתן לשחזר דפים כל עוד הם שמורים בארכיון. הארכיון מרוקן מפעם לפעם, ואין לו גיבויים למקרה של קריסת בסיס הנתונים.

במידה והדף לא שוחזר מאז מחיקתו, תוכלו למצוא בראשו הודעה המודיעה כמה גרסאות שמורות בארכיון, עם קישור לצפייה בהן. ניתן לצפות בכל גרסה בנפרד. שחזור הדף נעשה ע"י לחיצה על הלחצן "שחזר!"; פעולה זו תשחזר עפ"י ברירת המחדל את כל הגרסאות, אך אם ברצונכם לשחזר רק גרסאות ספיציפיות, עשו זאת ע"י סימון התיבה שבצמוד לתאריך המתאים. השחזור יתבצע ברגע שבו תלחצו על הלחצן - לא ייפתח בפניכם חלון אישור נוסף. כל השחזורים מתועדים ביומן המחיקות, ממש כמו המחיקות עצמן. במידה ותשחזרו גרסאות ספציפיות בלבד, מספר הגרסאות יצויין בתקציר.

אם הדף אותו אתם רוצים לשחזר נכתב מחדש, אך אתם עדיין מעוניינים לשחזר או לצפות בגרסאותיו המחוקות, הכנסו לדף הגרסאות הקודמות שלו, שם יופיע הקישור לשחזור הגרסאות. ניתן גם לגשת לגרסאות באמצעות מיוחד:Undelete, אך הדף עולה בצורה איטית ועל כן לא מומלץ לעשות זאת.

הגנה[עריכה]

כדי להגן על דף, לחצו על הלשונית "הגן על הדף". בסקין Monobook, ניתן גם ללחוץ על Alt+= במקלדת. פעולה זו תוביל להופעת מסך אישור בדומה לדף אישור מחיקה. מלאו את הנימוק להגנה, ולחצו על "אשר". שימו לב לכך שניתן להגן על הדף כך שמשתמשים שאינם מפעילים לא יוכלו לשנות (להעביר) את שמו, אך כן יוכלו לערוך את תוכנו. ניתן לעשות זאת ע"י סימון התיבה שלצד השורה "הפעל הגנה מפני העברת דף בלבד".

ההגנה תתועד ביומן ההגנות, אך עליכם עדיין להוסיף את הטקסט {{מוגן}} בתחתית הדף.

לאחר הפעלת ההגנה, חשוב מאוד לספק נימוק מפורט בדף השיחה. במקרה שבו ההגנה הופעלה לאחר דיון והסכמה בין הויקיפדים, אין צורך שתוסיפו הערה משלכם.

הסרת הגנה מתבצעת בדיוק באותה דרך - לחיצה על הלשונית "הסר הגנה", מילוי שורת הנימוק והסרת הכיתוב {{מוגן}} מתחתית הדף.

הגנה על תמונה נועלת גם את דף תיאור התמונה וגם את הקובץ עצמו. פירוש הדבר הוא שמשתמשים שאינם מפעילים אינם יכולים להחזיר את התמונה לגרסה קודמת, ואינם יכולים להעלות תמונה אחרת במקום הנוכחית, באותו שם.

עריכת ממשק האתר[עריכה]

יש באפשרותכם לערוך את ממשק האתר באצעות דפים הנמצאים במרחב השם "MediaWiki". כדי לערוך קטע טקסט מסוים, סמנו אותו והעתיקו אותו באמצעות לחיצה על Ctrl+C במקלדת. לאחר מכן, הכנסו למיוחד:Allmessages. בדף זה הפעילו את החיפוש של הדפדפן (לרוב ע"י שימוש ב-Ctrl+F), וחפשו את הטקסט. לאחר שתגיעו למקום בטבלה בו מופיע הטקסט שחיפשתם, לחצו על הקישור המופיע בטור הימני של הטבלה. עריכת הדף שייפתח בפניכם תאפשר לכם לשנות את הטקסט המופיע כחלק מן הממשק.

לרוב, ניתן לערוך את הטקסט של הודעות המערכת באמצעות תחביר הויקי הרגיל, אך יש מספר הודעות שאותן יש לערוך בשפת HTML.

ניתן לשנות את עיצוב האתר באמצעות עריכת קובץ ה-CSS. ניתן לעשות זאת ע"י עריכת הדף MediaWiki:Monobook.css.

חסימת משתמש או כתובת IP[עריכה]

חסימת משתמשים נעשית באמצעות הדף מיוחד:Blockip. לאחר הכניסה לדף, מלאו את שמו של המשתמש (ללא "משתמש:" בהתחלה) או את כתובת ה-IP שלו בשדה הראשון. שימו לב לכך שאם אתם ניגשים לדף זה באמצעות לחיצה על "חסום" המופיע לצד שמו של המשתמש בדף השינויים האחרונים, שם המשתמש או כתובת ה-IP מוכנסים באופן אוטומטי. בשדה השני יש להזין את פרק הזמן בו לא יוכל המשתמש לערוך. ברירת המחדל היא 24 שעות, אך ניתן לשנות פרק זמן זה, עפ"י ציוני הזמן המתוארים כאן. לרוב, אין צורך ביותר מ-24 שעות, בעיקר כאשר מדובר בכתובות IP, דרכן עשוי להיכנס יותר ממשתמש אחד. האפשרות הנפוצה השנייה היא "infinite", שבה החסימה לא תוסר עד שאתם או מפעיל אחר יבחר להסיר אותה (כמתואר בהמשך). מלאו את הנימוק לחסימה (למשל, מהם הדפים שהמשתמש השחית) בשדה השלישי.

שימו לב:

  1. יש לחסום משתמשים רק לאחר אזהרה מפורשת בדף השיחה שלהם.
  2. המשתמש הנחסם רואה את הנימוק לחסימה בעת שהוא מנסה לערוך דף. מכיוון שיותר ממשתמש אחד עשוי להגיע לויקיחדשות מאותה כתובת IP, אין לכלול בנימוק החסימה ניסוחים מבלבלים, פוגעניים ו/או מעליבים.

הכללים המלאים נמצאים בוויקיחדשות: מדיניות החסימה ויש לפעול על פיהם.

לאחר החסימה, תוסף כתובת ה-IP או שם המשתמש לרשימת הכתובות והמשתמשים החסומים. אם ברצונכם לשחרר את החסימה, מכל סיבה שהיא, הכנסו לדף הנ"ל, ובחרו בקישור "שחרר חסימה", הנמצא בצמוד לשמו או כתובתו של המשתמש החסום.

יש באפשרותכם לחסום גם טווח של כתובות IP. פעולה זו אינה פשוטה לביצוע, ועל כן אין לבצע אותה אלא אם אתם משוכנעים שאתם מבינים בדיוק מה אתם עושים - אם לא, אתם עשויים לגרום לנזק. לדף ההדרכה בנושא ראו: מטא-ויקי: חסימת טווח כתובות.

כל החסימות ושחרורי החסימות נרשמים ביומן החסימות.

שחזור מהיר[עריכה]

בעוד שכל משתמש יכול לשחזר דף מהשחתה, הרי שלמפעילים יש היכולת לשחזר דפים במהירות: כאשר אתם נמצאים בדף השוואת גרסאות (שאליו מגיעים באמצעות לחיצה על "הבדל", בדף השינויים האחרונים) מופיע בפניכם הקישור "גלגל אחורנית". לחיצה עליו תחזיר את הדף למצבו הקודם, כאשר השינוי יסומן כמשני, ותקציר העריכה יהיה "שוחזר לעריכה האחרונה של X". במידה וברור לכם שכל תרומה באשר היא של משתמש מסוים היא השחתה, אין צורך שתחפשו את תרומותיו בדף השינויים האחרונים; כנסו לדף התרומות שלו, ולחצו על הקישור "גלגל אחורנית" הנמצא בצמוד לכל עריכה שביצע. הקישור מופיע לצד שינויים רק במידה ולא בוצעו עריכות נוספות בדף לאחר אותו שינוי.

במקרים בהם המשתמש "מציף" את דף השינויים האחרונים, כנסו לדף התרומות שלו והוסיפו לסוף שורת ה-URL את הכיתוב: "&bot=1". לדוגמא:

http://he.wikipedia.org/w/wiki.phtml?title=Special:Contributions&target=VandalUsername&bot=1

במצב זה, ייפתח בפניכם דף התרומות הרגיל, אלא שכאשר תשחזרו את תרומות המשתמש, השחזור והתרומה המשוחזרת לא יופיעו בדף השינויים האחרונים. משתמשים שכן מעוניינים לצפות בתרומות המשוחזרות ובשחזורים יכולים ללחוץ על "הראה בוטים".

שאילתות לבסיס הנתונים[עריכה]

מפעילי מערכת יכולים לשלוח שאילתות קריאה-בלבד לכמה מטבלאות בסיס הנתונים באמצעות הדף מיוחד:Asksql. כל שיש לעשות הוא להזין את השאילתה הנכונה לתיבה המופיעה בדף וללחוץ על "בצע שאילתה". אין לבצע שאילתות שפעולתן אורכת למעלה מ-30 שניות, והן אמורות להיפסק מעצמן.

לעתים מופסק השירות, כיוון שהוא יוצר עומס על מערכת ויקיחדשות. אך גם כאשר ניתן לבצע את השאילתות, עדיף להוריד את בסיס הנתונים ולהריץ את השאילתה באופן מקומי, או להיעזר גם ב־Wikisign.

רשימת דפים חשובים[עריכה]

כל מפעיל חדש חייב לקרוא, בראש ובראשונה, את הדפים הבאים לפני שהוא מתחיל בפעולתו: