עזרה:דף שיחה
דף שיחה הוא דף בוויקיחדשות שכולל דיונים על תוכן הדף אליו הוא מצורף (לרוב הכוונה לערך). הגישה לדף השיחה נעשית באמצעות הלשונית הממוקמת בראש כל דף בוויקיחדשות (הערה: לא ניתן לראותה אם גולשים ממכשיר נייד מחוץ לחשבון משתמש, אולם ניתן להשתמש בשיטות חלופיות כדי להגיע לדף השיחה). כדי לחזור לערך מדף השיחה, יש ללחוץ על הלשונית הסמוכה "כתבה".
נוסף על דפי השיחה של כתבות יש דפי שיחה גם לקטגוריות, דפי ויקיחדשות, הודעות המערכת ולמעשה כמעט לכל הדפים שבוויקיחדשות. ניתן להיעזר בהם בדרך דומה לזו של דפי שיחה רגילים, רק עבור הדף הספציפי. לכל משתמש יש דף שיחה אישי שלו-את דף השיחה האישי שלך, ניתן למצוא בחלקו העליון ביותר של חלון הדפדפן:
- יציאה מהחשבון
- תרומות
- רשימת מעקב
- העדפות
- דף השיחה
- דף המשתמש
אם אתם מוצאים בדף מסוים טקסט שלדעתכם יש לשנותו (אם הוא לקוי, שגוי, שנוי במחלוקת, מנוסח בצורה לא נכונה וכו') אך אינכם בטוחים בכך אתם מוזמנים לצטטו בדף השיחה שלו תוך הוספת השגתכם או שאלת ההבהרה, ולדון בסוגיה עם ויקיכתבים נוספים. הדיון בדפי השיחה חשוב מאד לשיפור איכות הערך, דיון בשאלות עקרוניות הנוגעות אליו, והשגת הסכמה בין העורכים לגבי פרטים שנויים במחלוקת.
הגעה לדף שיחה
[עריכה]כאשר גולשים ממחשב, הגישה לדף השיחה נעשית באמצעות הלשונית הממוקמת בראש כל דף בוויקיחדשות.
באופן דומה ניתן לגשת אל דף השיחה גם ממכשירים ניידים כאשר מחוברים לחשבון. הכפתור אינו מופיע כאשר גולשים ממכשיר נייד שאינו מחובר לחשבון, אולם עדיין ישנן דרכים אחרות להגיע אל דף השיחה:
- גלילה עד תחתית הדף ולחיצה על הכפתור "תצוגת מחשבים", יגרום לכפתור להופיע בראש הדף בדומה לחווית הגלישה מהמחשב.
- ניתן לכתוב בשורת החיפוש של ויקיחדשות את הטקסט "שיחה:___" ולהגיע ישירות לדף השיחה, כך למשל, כתיבת הטקסט "שיחה:עמוד ראשי" תביא אתכם אל דף השיחה של הדף "עמוד ראשי".
התחלת שיחה וניהולה
[עריכה]- המקום המתאים להתחלת שיחה: יש לעשות מאמץ לפתוח את הדיון במקום המתאים ביותר לכך, משום שבעתיד קוראים אחרים עשויים לחפש אותו במקום זה. פתיחת דיון במקום לא מתאים תייצר נטל מיותר למשתמש אחר שיעביר את הדיון למקום המתאים. להמלצות ראו לדוגמה את הדפים ויקיחדשות:דלפק ייעוץ ו-ויקיחדשות:יצירת קשר.
- דפי שיחה כלליים (למשל המזנון) אינם מיועדים לליבון נקודות ספציפיות. במידת האפשר, יש להעביר את הדיונים לדפי שיחה אחרים ומתאימים יותר.
- דפי השיחה של דפים שאינם מוכרים ככאלו על ידי המערכת מיועדים לדיון על דף המטא עצמו, למשל דף השיחה של המזנון יכול להכיל דיון על מדיניות הארכוב של המזנון.
- ניתן להוסיף בקלות הערה לדף השיחה באמצעות לחיצה על לשונית "פסקה חדשה" (בממשק הישן: "+") הנמצאת בראש הדף, לצד הלשונית "עריכה". בעת העלאת נושא חדש לדיון, יש להוסיף פסקה חדשה באופן זה ולא להשתמש בהערה הקודמת.
- ניהול השיחה במקום אחד: רצוי מאוד לענות בדף שבו החלה השיחה ולא לפתוח שיחה מקבילה בדף שיחה אחר. דבר זה מאפשר מעקב של אחרים אחרי השיחה.
הנחיות טכניות לעריכת דף שיחה
[עריכה]- להסבר כללי על אופן עריכת דפים ר' עזרה:עריכת דף.
- מומלץ להפעיל את "כלי שיחה". הם מופעלים למשתמשים חדשים באופן אוטומטי, אבל ייתכן שהם כבויים אצל חלק מהמשתמשים הוותיקים. אפשר להפעיל אותם בפרק דפי שיחה בלשונית עריכה בהעדפות. הכלים האלה מקילים על הוספת שיחות ותגובות, אזכור משתמשים אחרים ומעקב אחר שיחות (מינוי).
- מומלץ מאוד לחתום בסוף כל הערה שכתבתם. כדי לעשות זאת, יש להוסיף ארבעה סימני ~ (טילדה tilde, הנמצא במקלדת בסמוך למקש "1") בסוף הטקסט שכתבתם. הסימנים יהפכו אוטומטית לחתימה הכוללת את שמכם, קישור לדף המשתמש שלכם, והשעה והתאריך בהם נכתבה ההודעה. ניתן לעצב את חתימתכם באופן ייחודי, לעזרה בנושא זה פנו לעזרה:חתימה. אם הפעלתם את כלי שיחה, זה ייעשה אוטומטית.
- הזחה: כשעונים לויקיכתב אחר, נהוג לקדם את ההערה טאב אחד שמאלה על ידי הוספת נקודתיים (:) בתחילת השורה. אם יש כבר נקודתיים, הוסיפו עוד אחד לרצף (::), וכך הלאה. אם הפעלתם את כלי שיחה והשתמשתם בלחצן "תגובה", זה ייעשה אוטומטית.
- בדיון ארוך מגיעים לעיתים למצב של הזחות מרובות. מומלץ לעשות במקרה זה שימוש בתבנית {{שבירה}}. ראוי לבצע שבירה כשמגיעים ל-10 הזחות לכל היותר.
- ניתן לאזכר (לתייג) משתמשים אחרים באמצעות קישור לדף המשתמש שלהם או שימוש בתבנית {{א}}. אם הפעלתם את כלי שיחה, אפשר לעשות את זה עוד יותר בקלות באמצעות הקלדת @ (בדומה למה שנהוג ברשתות חברתיות).
כללי התנהגות בשיחות
[עריכה]- בעת שימוש בדפי השיחה יש לשמור על כללי ההתנהגות בין חברי הקהילה, ובפרט: להתייחס בכבוד לחברי הקהילה, לנהל דיונים בנימוס, להימנע מקללות ושפה בוטה, להימנע מהשחתות וכו'. תוספת בדף השיחה העוברת על כללים אלו עלולה להימחק.
- על דפי שיחה חלים הכללים של "מה ויקיחדשות איננה", אבל לא כללי נקודת מבט נייטרלית.
- הכללים המיוחדים של דף שיחת משתמש מפורטים בעזרה אודות דף משתמש.
- בנוסף על כל דפי השיחה הנ"ל, יש מספר דפי שיחה המופיעים בקטגוריה ויקיחדשות - דיונים וגם עליהם חלים כללים אלו, אף על פי שהם אינם דפי שיחה רגילים.
מחיקת ועריכת דברי אחרים
[עריכה]אין למחוק ולהעלים דיונים, ואין לערוך דברי אחרים בדף שיחה, אלא אם מדובר במקרה ברור של תוכן לא ראוי, השחתה, הטרדה, ספאם או חשיפת פרטים אישיים. במקרים אלו, עדיף למחוק את הדברים ולא לערכם, ובמיוחד כאשר הדברים חתומים. כללים אלו נהוגים לא רק בדפי שיחה, אלא גם בדפים שאינם דפי שיחה בהם מקובל לחתום על הדברים.
ארכוב
[עריכה]בניגוד לדפים רגילים בהם עורכים שוב ושוב אותו תוכן, דפי שיחה גדלים כל הזמן בשל העובדה כי הם מכילים נושאים שונים ואת דבריהם של ויקיכתבים שונים. מכיוון שגודל רב של דף שיחה מקשה על ההתמצאות בו ועל עריכתו, אך עם זאת יש לשמור דיונים ישנים באופן שיהיו זמינים לעיון, הפתרון הוא ארכוב. סיבה נוספת בגינה חשוב לארכב היא שקריאה ועריכת דפי שיחה הופכת לקשה ולעיתים בלתי אפשרית ככל שהוא גדל, עבור ויקיכתבים בעלי מחשבים ישנים או חיבור איטי לאינטרנט. לאחר ארכוב דף שיחה של משתמש, ישנה חובה ליצור קישור מראש דף השיחה של המשתמש/ת לדפי הארכיון.
תהליך הארכוב מתבסס על העתקה והדבקה של הטקסט הנמצא בדף השיחה לתוך דף ארכיון. הצעד הראשון הוא יצירת קישורים לארכיונים העתידים להיווצר. נהוג להשתמש בתבנית {{תיבת ארכיון}} לצורך סידור נאה של הארכיונים. היכנסו לדף השיחה שברצונכם לארכב והוסיפו בראשו את הקוד הבא:
{{תיבת ארכיון| #[[/ארכיון 1|ארכיון 1]] #[[/ארכיון 2|ארכיון 2]] #[[/ארכיון 3|ארכיון 3]] }}
הערה: הסגנון הנ"ל הוא הנפוץ ביותר, אך ניתן למצוא סגנונות נוספים בדף התבנית, כגון ארכוב לפי תאריכים וחודשים, שמקלים על משתמשים לחפש מידע לפי זמן מוערך, דבר שמקבל משמעות בעיקר בדפי דיונים, בעלי מספר רב של דפי ארכיון.
שמרו את הדף. כעת יש לכם שלושה קישורים אדומים. פתחו את הארכיון הראשון, "ארכיון 1", בחלון חדש. ניתן לעשות זאת באמצעות החזקת המקש Shift לחוץ ולחצן עכבר שמאלי על הקישור. לחלופין, ניתן ללחוץ קליק ימני על הקישור ולבחור ב"פתח בחלון חדש".
בכל אופן, לאחר שפתחתם את החלון החדש, ערכו את דף השיחה, סמנו את כל הטקסט שברצונכם לארכב, העבירו אותו (Ctrl + X) והדביקו אותו בארכיון (Ctrl + V). הוסיפו לשני התקצירים את הכיתוב "ארכוב", ושמרו אותם.
הערה: בדפים שאינם דפי משתמש יש להקפיד לארכב רק דיונים-ישנן תבניות שונות שצריכות להישאר בדף השיחה באופן קבוע, כגון אישורי זכויות יוצרים.
ניתן להשתמש בתבנית {{ארכיון}} בעת שמירת הארכיון (או אחריו, כדי לוודא שההעתקה וההדבקה מתבצעות כהלכה). לאחר ששמרתם את הארכיון, ערכו אותו בשנית, והוסיפו בתחילתו את הכיתוב הבא:
{{ארכיון}}
כתבו בתקציר "{{ארכיון}}" ושמרו את הדף.